De concertbootlegs van het internettijdperk worden met smartphones gemaakt en eindigen op YouTube, maar er was een tijd dat illegale opnames een lucratieve business waren. Dat wist ook Paul McCartney.

De meeste livebootlegs van The Beatles zijn niet om aan te horen vanwege het continue gekrijs van jonge fans, al had Paul McCartney daar in de jaren zeventig beduidend minder last van toen hij met Wings op tournee ging. De Amerikaanse tournee van Wings uit 1976 werd gedocumenteerd op Wings Over America.

Om een gehaaide bootlegger te slim af te zijn, besloot McCartney om de plaat vol te stouwen met 28 nummers, verdeeld over drie elpees en deze voor een bescheiden prijs in de winkels te leggen. Voor de remasters uit de Archive Collection-reeks, moet dieper in de buidel getast worden. Althans, voor de boekversie.

De reguliere dubbel-cd van het livealbum bevat alleen de 28 nummers in opgepoetste versies. Dat is mooi gedaan, al lijkt het soms alsof je studio-opnames van de liedjes beluistert met de toevoeging van gejuich. McCartney is niet zuinig met hits op Wings Over America en haalt zelfs enkele Beatles-klassiekers van stal.

Nauwkeurig

Met Lady Madonna, The Long And Winding Road en Blackbird probeert McCartney de studioversies zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen, al is de akoestische versie van Yesterday van grotere meerwaarde. Ook het Wings-repertoire wijkt amper af van plaat, zoals Silly Love Songs, Let Me Roll It, Live And Let Die en Band On The Run.

Met een prettige mix aan nummers van de albums Band Of The Run, Venus And Mars en Wings At The Speed Of Sound plus Beatles-werk kan de band echter weinig fout doen, hoewel de rol van Denny Laine als vocalist met slechts een handvol liedjes minimaal is. Desondanks kan hier geen bootleg tegenop.