Dat er zelfs hoop is op de rotsharde bodem van het bestaan, hebben de Canadese speedmetallievelingen van Anvil aan den lijve kunnen ondervinden. Met hun vijftiende allitererende album op rij bevestigen de mannen hun cultstatus.

Wat zou er van deze doorzetters zijn geworden zonder de succesvolle, zowel hilarische als ontroerende documentaire The Story Of Anvil, die enkele jaren geleden de harten van de kijkers veroverde?

Het is bepaald niet denkbeeldig dat de band nog steeds rond zou dolen in obscure clubs, gespeend van enige deugdelijke organisatie of promotie.

De vriendelijke woorden van rockgrootheden als Lemmy en Slash, aangevuld met de lovende getuigenissen van thrashmetalpioniers, plus natuurlijk het ijzersterke verhaal van de jeugdvrienden Steve 'Lips' Kudlow en Robb Reiner zelf, deden de kansen van de band echter radicaal verkeren.

Na voorganger Juggernaut Of Justice hebben ze de ganse globe dan ook aan een uitgebreide inspectie kunnen onderwerpen, om dan nu gesteund door nieuwe bassist Sal Italiano prompt met een volgende schijf op de proppen te komen. De groep is dus duidelijk op dreef, getuige ook het enthousiasme dat van dit dik dozijn nummers afspat.

Cachet

Niet dat er verder grote verrassingen in dit verse werkstuk te vinden zijn: na meer dan drie decennia solide roestvrij metaal te hebben uitgepompt zou dat ook nogal bizar overkomen. Subtiele details als de koebel in Pay The Toll en de sinistere geluiden bij Mankind Machine geven de plaat echter wel extra cachet.

Een beetje resistentie tegen postpuberale lulligheid à la Shut The Fuck Up is wel vereist, maar laten we eerlijk zijn: die aandoenlijke, wat oprechte sneuheid is tegelijkertijd één van de grote kwaliteiten waarmee met name frontman Kudlow zo een onvergetelijke indruk op het internationale filmpubliek heeft kunnen achterlaten.

Anvil staat op 3 augustus in Patronaat, Haarlem.