Veel artiesten timmeren jaren aan de weg voordat ze doorbreken bij het grote publiek. Zo ook Wally De Backer alias Gotye, die al tien jaar voor zijn wereldhit platen maakten met zijn band The Basics.

Eind 2011 boekte de Belgisch-Australische zanger Gotye geheel onverwacht een enorm verkoopsucces met Somebody That I Used To Know, bijgestaan door zangeres Kimbra. Dat nummer, afkomstig van zijn album Making Mirrors, was voor velen een eerste kennismaking met de muzikant, die daarna optrad in Amsterdam.

Meeliftend op Gotye’s succes verschijnen er twee verzamelalbums van zijn band The Basics, die verder bestaat uit Kris Schroeder en Tim Heath. Leftovers bevat nooit uitgebrachte opnames en op Ingredients staan twintig liedjes die het trio tussen 2003 en 2011 opnam voor diverse albums en EP’s. Geen van allen zijn erg memorabel.

Verwacht niks dat in lijn ligt met Somebody That I Used To Know, maar pretentieloze, Beatleske popliedjes zoals je die al eerder hoorde bij talloze andere bands. Een aantal liedjes springt er desondanks uit, waaronder She’s Gonna B. Late, Get Me Down, Just Hold On en Hey There!, vol zomerse trompetklanken.

Verwantschap

Ook het verwantschap met andere Australische bands wordt aangehaald. Zo liggen Fear Of Failure, Keep The Door Open en Home Again in lijn met het werk van Crowded House, terwijl Money (Gimme, Gimme) niet mijlenver verwijderd is van het de ronkende retrorock van wijlen Wolfmother.

De meest moderne liedjes op Ingredients zijn With This Ship en Rattle My Chain. Daar Kris Schroeder voornamelijk de zang voor zijn rekening neemt, is er voor Gotye-fans niet heel veel noodzaak deze verzamel-cd aan te schaffen. Het is daarentegen wel interessant om eens in zijn muzikale verleden te spitten.