Met inzendingen uit 39 landen krijgen kijkers van het Eurovisie Songfestival heel wat voor de kiezen. NU.nl legt de liedjes uit alle landen onder de loep.

De 58e editie van het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in het Zweedse Malmö. 

Dinsdag 14 mei wordt de eerste halve finale uitgezonden, met onder meer de Nederlandse inzending. Donderdag 16 mei is de halve finale en zaterdag 18 is de finaleuitzending.

Albanië stuurt de zangers Adrian Lulgjuraj en Bledar Sejko af met een rockduet vol balkanklanken. Prettige stemmen en een aardig nummer, maar geen winnaar. Black Sabbath op het Eurovisie Songfestival? Ja, want gitarist Tony Iommi schreef het afvallertje Lonely Planet voor Dorians, de afgevaardigde band voor Armenië.

De Oostenrijkse zangeres Natália Kelly heeft een grootse stem en haar nummer Shine is een grootse productie. Mogelijk dwingt veel muzikaal geweld veel punten af. Vorig jaar was Azerbeidzjan gastland van het liedjesfestijn en ook dit jaar maken de Azerbeidzjanen kans met Enrique Iglesias-soundalike Farrid Mammadov en zijn Hold Me.

Atonaal

Met de Belgische The Voice-winnaar Roberto Bellarosa komen onze zuiderburen hun nederlagen in recente jaren wellicht te boven. Love Kills klinkt als Di-Rect met dancebeats. Het Bulgaarse duo Elitsa Todorova en Stoyan Yankoulov put zowel uit regionale volksmuziek als exotische percussie op het esoterische en atonale Samo Shampioni.

Wit-Rusland stuurt in de vorm van Alyona Lanskaya de zoveelste blonde Shakira-kloon af. Het liedje is erg pakkend en kan vast rekenen op steun van de buurlanden. Zwitserland vaardigt zijn Heilsarmee af, hoewel de naam veranderd is in Takasa. Met de zwaar aangezette gitaren en synthesizers is You & Me redelijk aanstekelijk.

Troef

Met Despina Olympiou heeft Cyprus een van de beste zangeressen van de competitie in huis, al is ballad An Me Thimáse conventioneel en matig geproduceerd. Duitsland heeft met de populaire dance-act Cascada een sterke troef in handen. Glorious is een geheide discotheekhit, zij het met een wat gedateerde trancesound.

De inzending van Denemarken is een optelsom van de laatste tien jaar Eurovisie; Emmelie De Forest brengt een opgewekte popdeun vol percussie en folkloristische ondertonen. Estland komt met de smaakvolle powerballad Et Uus Saaks Alguse van Birgit Õigemeel. De brunette is ook buiten haar landsgrenzen een gevierd zangeres.

Huwelijksaanzoek

Het Spaanse trio Esdm vertolkt Constigo Hasta El Final. De Keltische folk met doedelzakken en popbeats heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum verstreken. Finland komt op de proppen met de kittige blondine Krista Siegfrieds. Het eigentijdse popnummer Marry Me is een aanlokkelijk huwelijksaanzoek van de zangeres.

Frankrijk heeft met L'Enfer Et Moi van de lokale Idols-ster Amandine Bourgeois een eigenzinnig nummer op zak. Haar karakteristieke stem gaat zeker zieltjes winnen. Groot-Brittannië pakt uit met oudgediende Bonnie Tyler, wiens krakende stem in het nodeloos suffe Believe In Me net zo fors strakgetrokken is als haar voorhoofdhuid.

Feestelijk

Zowel vocaal als compositorisch is de inzending van Georgië van hoge kwaliteit. Waterfall van Sophie Gelovani en Nodi Tatishvili is een van de prijsnummers dit jaar. Griekenland zit misschien op zwart zaad, maar "de alcohol is gratis" bij Koza Mostra en Agathon Lakovidis. Het feestelijke skanummer heeft verder weinig om het lijf.

Klapa S Mora is de naam van de Kroatische variant van Il Divo. Het sextet uit het voormalige Joegoslavische land weet vocaal te verbluffen met zijn operapop. Met Kedvesem levert Alex Márta alias ByeAlex een lieflijk Hongaars slaapliedje met hiphopbeats af. Een underdog, al is de vocale prestatie niet sterk genoeg om te winnen.

Kitscherig

Ierland stuurt de zelfs in eigen land relatief onbekende Ryan Dolan af. Only Love Survives is echter een regelechte clubhit en een heuse oorwurm van de jonge zanger. Israël tekent dit jaar voor de meest kitscherige powerballad, inclusief een megalomane modulatie en een bijna onmogelijke uithaal.

IJsland vaardigt musicalzanger Eyþór Ingi Gunnlaugsson af met het rijk georkestreerde en haast filmische praalwerk Ég Á Lif, terwijl de Italiaanse X Factor-winnaar Marco Mengoni met het pompeuze L'Essenziale een tranentrekker aflevert waar Eros Ramazzotti nog jaloers van zou worden.

Memorabel

Mogelijk de minst interessante vocalist dit jaar is Andrius Pojavis uit Litouwen. Het matige Engels van de zanger is het meest memorabele aan het nummer Something. De Baltische beatboxband PeR vertegenwoordigt Letland met het opvallend Amerikaans klinkende Here We Go, dat memoreert aan een band als Sugar Ray.

De Moldavische zangeres Aliona Moon was in 2012 als achtergrondzangeres aanwezig in Baku en brengt dit jaar met O Mie een theatrale ode aan Céline Dion. De meest moderne inzending komt anno 2013 uit Montenegro. Igranka mixt hectische vocalen, rap en een diepe praatstem met dubstep en luide drums op Who See.

Dokter

De geliefde Macedonische zangeres Esma Redzepova gaat in duet met de jongere Lozano op Pred Da Se Razdeni; pakkende balkanhouse met passionele zigeunerzang. Is er een dokter in de zaal? Ja, want Malta stuurt een zingende arts af in de vorm van Gianluca Bezzina. Zijn liedje Tomorrow had ook Train niet misstaan.

Zelfs wanneer de gezonde portie chauvinisme aan de kant wordt geschoven, moet nog steeds geconcludeerd worden dat Birds van de Nederlandse Anouk de sterkste inzending dit jaar is. De Noorse schone Margaret Berger schakelde voor haar denderende inzending I Feed You My Love de hulp in van hitauteurs van Esmée Denters, Ilse DeLange en Pink.

Hysterisch

In eigen land heeft de Roemeense contratenor Cezar Ouatu de bijnaam The Voice, gezien zijn indrukwekkende falsetzang. Zijn nummer It's My Life klinkt vooral erg hysterisch. De sexy Servische dames van Moje 3 leveren met Ljubav Je Svuda een lekker dansbaar popnummer met disco-elementen af. Puur songfestivalgoud.

Na de koddige omaatjes van vorig jaar matigt Rusland zijn patriottisme aanzienlijk met een opbeurende en universele, Engelstalige popballad van Dina Garipova. De Zweedse Idols-finalist en ex-boybandlid Robin Stjernberg maakt met You niet het meest spannende liedje, maar de infectieuze zanglijn blijft gegarandeerd in je hoofd steken.

Strijdbaar

Slovenië duikt ook in de dubstep-rage met de van oorsprong Amerikaanse zangeres Hannah Mancini en kopieert en passant Loreens winnende Euphoria van vorig jaar. San Marino stuurt net als in 2012 Valentina Monetta af, ditmaal met een nummer dat start als typische Eurovisie-ballad, maar uitmondt in een strijdbaar dansnummer.

Oekraïne krijgt alvast twaalf punten voor de knapste zangeres, hoewel de beeldschone Zlata Ognevich niet de sterkste vocalist van de competitie is. Gravity is een middenmoter, maar als we de bookmakers moeten geloven wel een grote kanshebber voor de overwinning.

Alle 39 liedjes staan ook op de dubbel-cd Eurovision Song Contest 2013, behalve de openingsmuziek van Avicii en voormalig ABBA-lid Benny Andersson.

Bekijk alle inzendingen