"I'm sending you a message again, back on your radio", zingt voormalig ABBA-zangeres Agnetha Fältskog op haar nieuwe album A, waarmee ze een radiostilte van negen jaar verbreekt.

Fältskog bracht in 1968 op 18-jarige leeftijd haar titelloze Zweedse debuutalbum uit, voor ze vanaf 1973 als lid van ABBA de wereld veroverde. Ze blijft ook soloplaten maken, voornamelijk in het Zweeds en vanaf 1983 ook in het Engels. Haar laatste plaat, het coveralbum My Colouring Book, dateert alweer uit 2004.

Op dit vijfde Engelstalige album van Fältskog (en haar twaalfde in totaal) werkt ze met liedjesschrijver Jörgen Elofsson, die vooral bekend is voor zijn vroege werk voor Britney Spears, Westlife, Gareth Gates en Kelly Clarkson. Hij produceert het album, simpelweg getiteld A, samen met de Zweedse dirigent en pianist Peter Nordahl.

Nordahl verzorgt de orkestrale arrangementen voor het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, die zorg dragen voor een warm en wollig geluid in de anderzijds wat generiek geproduceerde popliedjes als The One Who Loves You Now, When You Really Love Someone en I Keep Them On The Floor Beside My Bed.

Zoetsappig

Vanwege alle midtempo en van strijkers voorziene popballads is A wel een behoorlijk zoetsappige aangelegenheid, al behoren Past Forever en Bubble tot de betere stukken. De klefheid wordt onder meer tegengegaan door het disconummer Dance Your Pain Away en het vlotte duet I Should've Followed You Home met Gary Barlow.

Vocaal doet Fältskog bij vlagen denken aan jongere collega's, geheel een verdienste van Elofsson, maar zelfs dertig jaar na dato mis je nog dat stukje sterrenstof dat Benny Andersson en Björn Ulvaeus aan haar stem wisten toe te voegen. Fans van ABBA zullen echter blij zijn weer iets nieuws van Agnetha Fältskog te horen.