Hij is 72 en maakt bluesmuziek op zelf in elkaar geknutselde gitaartjes, maar toch klinkt Seasick Steve vitaler en scherper dan menig jonge muzikant. Zo ook op zijn zesde studioalbum Hubcap Music.

Seasick Steve brengt in 2004 zijn debuutalbum Cheap uit. Hij is dan 63. Pas met zijn derde album I Started Out With Nothing And I Still Got Most Of It Left uit 2008 weet hij het grote publiek te bereiken en Nederland gaat pas echt overstag met het twee jaar geleden verschenen You Can’t Teach An Old Dog New Tricks.

Dat blijkt een albumtitel die niet geheel op waarheid berust, als we opvolger Hubcap Music beluisteren. Nog steeds laat de bebaarde bejaarde bluesman zijn typische rauwe liedjes horen met soms minimale instrumentatie, maar steeds vaker wijkt hij af van enkel het blues- en boogiegeluid waarmee hij bekendheid verwierf.

Zo levert Seasick Steve de ingetogen countryballad Purple Shadows af in duet met zangeres Elizabeth Cook, terwijl Heavy Weight een swingend countryrocknummer is. Waar Coast Is Clear een heus soulnummer is, inclusief toeters, koortje en falsetzang van de bluesman zelf, past Over You geheel in de Amerikaanse folktraditie.

Handelsmerk

Allemaal bijzonder fraai, maar de beste nummers op Hubcap Music zijn toch degenen waar Seasick Steve dichtbij zijn handelsmerk blijft, zoals de ronkende nummers Down On The Farm en Home, het autobiografische Self Sufficient Man, het vlammende Keep On Keepin’ On of juist het conventionele bluesnummer Hope.

John Paul Jones (Led Zeppelin, Them Crooked Vultures) staat Seasick Steve bij op bas en Jack White (The White Stripes, The Raconteurs) speelt gitaar op The Way I Do, maar te midden van het prettig zompige bandgeluid dat het aangenaam afwisselende Hubcap Music bevat, staat de grijsaard met de gekke gitaren nog altijd zelf centraal.