Vorig jaar werd Douwe Bob Posthuma gekroond tot de beste zingende liedjesschrijver van het koninkrijk in het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Zijn debuutalbum moet uitwijzen of dat echt zo is.

Het album Born In A Storm bevat dertien liedjes van de hand van de twintigjarige Posthuma, hoewel hij er slechts drie helemaal zelf schreef. Voor de andere tien kreeg hij hulp van producer Matthijs van Duijvenbode (bekend van zijn werk met Tim Knol) en gitarist JP Hoekstra (Guild Of Stags, Lorrainville, ex-Krezip).

Single Multicoloured Angels en de ballad Beautiful verschenen al in liveversies op de verzamel-cd De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, maar de beste liedjes die hij op dat album en in de televisie-uitzendingen van de gelijknamige show liet horen (Standing There Helpless, Take Me Home, I’m Ready To Stay) zijn helaas afwezig.

Op televisie was hij slechts gewapend met een gitaar, maar Van Duijvenbode kleurt de liedjes op Born In A Storm met een begeleidingsband verder in, waarin hij vooral leunt op geluiden uit Amerikaanse muziektradities als folkrock (She Knows), country (Life Weighs Heavy, Stone Into The River) en westcoastrock (Blind Man’s Bluff).

Verhaal

Hoewel ook tekstueel vaak bijgestaan door Van Duijvenbode, vertelt Posthuma desondanks zijn eigen verhaal. Dit onder meer in het Tom Petty-achtige I Smoke And I Drink, het aandoenlijke Eliza Jane of het autobiografische titelnummer, dat doet denken aan Fool To Cry van The Rolling Stones.

Bij sommige nummers rijst echter de vraag of ze ook zonder de voortreffelijke vintage-productie overeind zouden blijven, maar het kleine akoestische slotnummer I Gave Them neemt die twijfel volledig weg. Ook vocaal is Posthuma sterk, al liggen de imperfecties nog aan de oppervlakte. Al wat rest is de vraag hoe dit live klinkt.