Het titelloze debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Andy Grammer komt met een enorme vertraging in ons land uit. Maar was dat het wachten wel waard?

Reeds in 2011 verscheen Grammers eerste langspeler op het platenlabel van Steve Greenberg, de ontdekker van Joss Stone en Hanson. Pas twee jaar later ligt zijn plaatje in de Nederlands winkelschappen en de digitale equivalenten daarvan. Keep Your Head Up en Fine By Me snelden de plaat al vooruit middels veelvuldige airplay.

Met terugwerkende kracht kan dit album, dat al stof aan het vangen was op de planken van de platenfirma, wel eens een groot verkoopsucces blijken, want de plaat staat tjokvol met voor een breed publiek behapbare en extreem radiovriendelijke popliedjes die in lijn liggen met de reeds uitgebrachte singles.

Keep Your Head Up (niet te verwarren met de gelijknamige hit van Ben Howard) en Fine By Me bevatten feitelijk de blauwdrukken van de overige liedjes; zomerse en bovenal zorgenloze pop met een summier soulrandje en Grammers wat nonchalante vocalen, die memoreren aan Jason Mraz, Gavin DeGraw of nieuweling Matt Simons.

Afwisseling

De songs zijn duidelijk geschreven met als doel om zich als een oorwurm in je hoofd te wringen. Daarin slaagt de Amerikaan dan ook uitstekend met gelikte liedjes als Ladies, Build Me A Girl en Slow. Het zijn vooral de arrangementen die voor een welkome afwisseling zorgen, zoals de blazers in Miss Me of het pianomotiefje in The Pocket.

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de pretentieloze feelgoodpop van lieden als Maroon 5 of de eerder genoemde DeGraw, is het debuutalbum van Andy Grammer die langverwachte parel om de cd- of mp3-collectie mee aan te vullen. Wie bij het horen van deze heren de volumeknop naar links draait, kan Grammer beter negeren.