Ruben Hein - Hopscotch

Ieder kind heeft vroeger op het speelplein wel eens gehinkeld. De Nederlandse zanger Ruben Hein wijdt er een liedje aan op zijn nieuwe album, tevens vernoemd naar het kinderspelletje.

Ruben Hein is een uit Nijmegen afkomstige zanger, pianist en liedjesschrijver. Zijn debuutalbum Loose Fit uit 2010 had aanzienlijk succes en bracht het bescheiden hitje Elephants voort. Met producer Paul Willemsen (Beans & Fatback, Lefties Soul Connection, The Souldiers) maakte hij zijn tweede plaat, Hopscotch.

Waar de muziek veelal rustig van aard is, soms zelfs kalm, broeit er onderhuids wel iets in de liedjes van de zanger. Zo maakt Ruben Hein meer dan eens gebruik van wat gewelddadig overkomende metaforen. Hij rept haast achteloos over soldaten, vuurlinies, moordenaars, botsingen, getrokken messen en afgevuurde geweren.

"I’m far more dangerous than I seem", waarschuwt Ruben Hein in het verder erg vrolijke aandoende liedje Fool By Morning. Het is een dichterlijke vrijheid die hem uiteraard toegestaan is, maar soms voelt de hoogdravende dramatiek wat opgeklopt en onoprecht aan in zijn in de regel overigens intelligente en poëtische teksten.

Smaakvol

Vocaal is Ruben Hein nog het beste te vergelijken met Jonathan Jeremiah, Wouter Hamel en soms zelfs Bill Withers. Gecombineerd met de smaakvolle en gebalanceerde productie van Willemsen, maakte dat van Hopscotch een aangename luisterplaat, met Wall Of Silence, Tough Crowd en Little Life als potentiële singles.

Overigens vergt Hopscotch als geheel wel wat geduld van de luisteraar, omdat Ruben Hein in veel liedjes erg bedaard klinkt en er daarom niet in slaagt meteen je aandacht te grijpen. Wanneer hij dit wel doet, in de breekbare ballads Back To War en Try Again, is hij op zijn best. Daartussen hinkelt hij voorzichtig heen en weer.

Lees meer over:
Tip de redactie