The Knife - Shaking The Habitual

De totaalervaring van een plaat begint immer bij de hoes. Als deze zo lelijk is als die van Shaking The Habitual, kan het niet anders zijn dat de maker daar een doel mee heeft. De trip begint dan al verontrust, van streek gebracht.

Honderd minuten aan gespannen en onrustbarende electro schuilen namelijk achter de dof roze hoes met fel groene letters. Het duo piept, kraakt en ruist zich een baan tegen de haren in, waarbij de bedrieglijk feeërieke vocalen van Karin Dreijer Anderson geregeld een extra dimensie in het ongemak aan brengen.

Shaking The Habitual is dan ook geen zit voor zwakke magen, balancerend op de scherpe rand tussen intelligente dancemuziek, industrial en elektronische noise. Verdraaide en scherpe elektronica worden gecombineerd met warme tribale ritmes, steelpan, Caribische klanken en 8-bit beats om zo tot vervreemdende dansmuziek te komen.

Alles om een duistere en ontwrichte wereld neer te zetten. Zelfs in de meer toegankelijkere nummers, zoals het in Wrap Your Arms Around Me of Raging Lung, ligt vervreemding om de hoek. Shaking The Habitual is daarmee dan ook een weerzinwekkend intrigerend album.

Beklemmend

Enerzijds ben je bij momenten geneigd om weg te rennen, bijvoorbeeld bij Crake, waar één minuut lang kokend hete elekcronoise in het oor wordt gegoten. Anderzijds beleef je momenten van warm escapisme en ga je helemaal op in het dansbare elektronische mysterie van The Knife.

Het duo is onrustbarend, boort soms zelfs muzikale spijkers in het oor. Maar je wilt doorluisteren, blijven hangen in de beklemmende sfeer waar je met elk nummer opnieuw wordt uitgedaagd. Geheel aansluitend bij de weerzinwekkend hoes waarmee deze intrigerende trip begon; foeilelijk, maar je blijft kijken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie