Het belangrijkste Deense exportproduct op rockgebied laat op Outlaw Gentlemen & Shady Ladies horen klaar te zijn om de van oudsher cruciale Amerikaanse markt definitief in te palmen met zijn meest gestroomlijnde liedcollectie tot nu toe.

Middels het eigenaardige, lichtelijk aan Ennio Morricone herinnerende Let’s Shake Some Dust voorziet het eclectische viertal zijn nieuwe album van een onverwachte introductie. Deze wordt echter al snel afgelost door een reeks pakkende nummers, waarvan met name de single Cape Of Our Hero goede hitkansen maakt.

Vervolgens is het tijd voor misschien wel de grootste verrassing van deze plaat in de gedaante van Room 24, een sfeervolle samenwerking met metallegende King Diamond, die zijn jongere landgenoten ongetwijfeld een stevig duwtje in de rug wil geven.

Inderdaad lijkt Outlaw Gentlemen & Shady Ladies geconstrueerd met het oog op een aanzienlijke vergroting van de aanhang, met name in de Verenigde Staten. Dat blijkt niet alleen uit het (vaak bijzonder gelikte) karakter van de muziek, maar ook uit de typische vagebondthematiek die de rode draad van dit album vormt.

Luxe

De keuze voor een dergelijke thematische continuïteit verleent de schijf bovendien een grotere coherentie. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat Volbeat er net als voorheen een handje van heeft per liedje van stijl te veranderen. Enkel het gladde geluid blijft constant.

Het kan zeker bij de oudere luisteraar de indruk wekken dat de band ondanks alle technische kwaliteiten geen duidelijke eigen visie heeft, maar wellicht is dat juist wat deze Denen tegenwoordig zo geliefd maakt: voor de verveling toeslaat, gooit de groep het alweer over een andere boeg.    
 

Volbeat staat op 1 juni op FortaRock XL, Nijmegen.