Met het oog op de aankomende troonswisseling brengt André Rieu een koningsgezind album met een Nederlands randje uit, maar zonder de buitenlandse markt uit te sluiten van de feestelijkheden.

De uit Maastricht afkomstige Rieu geldt al twintig jaar als de koning van de wals, een genre dat dankzij de violist en orkestleider van het Johann Strauss Orkest weer tot leven werd gewerkt en werd geherintroduceerd bij het grote publiek. Rieu is al jaren een van de meest waardevolle muzikale exportproducten van Nederland.

Met zijn album Rieu Royale wil de violist de feestelijkheden op 30 april op geheel eigen wijze luister bij zetten. Dit onder meer met het toepasselijk getitelde Kroningswals (Coronation Waltz op de internationale editie), waarop hij Oranje Boven, De Zilvervloot en Auld Lang Syne (of Wij Houden Van Oranje) aan elkaar rijgt.

Ook enkele andere royale melodieën liggen voor de hand, zoals Kaiserwalzer van Johann Strauss II en een statige versie van het Wilhelmus, net als het door Pieter Goemans geschreven Aan De Amsterdamse Grachten. Voor fans van de Oranjes is het wellicht wat curieus dat Rieu ook internationale koningshuizen erbij betrekt.

Afzwaaien

Zo is Trumpet Voluntary oorspronkelijk geschreven voor een Noorse prins die de koningin van Engeland huwde en de Radetzkymars is vernoemd naar een generaal uit het Habsburgse Rijk. Don’t Cry For Me Argentina lijkt als knipoog bedoeld naar de herkomst van Máxima, terwijl Rieu Beatrix afzwaait met Time To Say Goodbye.

Ook Rieu’s grote hit Second Waltz verschijnt hier opnieuw, in een iets pompeuzere uitvoering. Rieu eindigt groots met een meeslepende versie van het musicallied You’ll Never Walk Alone. Het tweede helft van Rieu Royale is minder lichtvoetig dan de eerste, maar in de arrangementen blijft de Maastrichtenaar direct herkenbaar.