Acteur en zanger Jeroen Kramer is bij het grote publiek vooral bekend van de programma’s Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal, maar zijn debuutalbum Miljoenen Idioten is duidelijk niet bedoeld voor jonge kinderen.

Een deel van de nummers debuteerden reeds in een theatervoorstelling van Kramer, maar de behoefte groeide om de nummers ook los van die show uit te brengen, met de langspeler Miljoenen Idioten als resultaat. Aan een aantal nummers kleeft nog iets van een cabaretesk kleinkunstrandje, in de meest positieve betekenis van de term.

Kramer heeft echter geprobeerd om niet te klinken als een zingende toneelspeler. Met de hulp van coauteur Joop Maes en producer Onno Krijn (Candy Dulfer, Janne Schra, Jeroen Zijlstra) slaagt de "razende reporter" uit Het Sinterklaasjournaal daar met vlag en wimpel in, met een typerend rauw doch veelzijdig stemgeluid.

Zijn zangtechniek is echter niet perfect, maar wat frasering en dynamiek betreft doet hij wat denken aan een jonge Bruce Springsteen, Bob Dylan of Boudewijn de Groot - ook niet de meest technische zangers die je kunt bedenken. Net als deze mannen levert Kramer kleine verhaaltjes af met een soms sociaalgeëngageerde inslag.

Confronterend

Moord In Slotermeer volgt de confronterende liedtraditie van Springsteen, Nick Cave en Johnny Cash, terwijl het jazzachtige Mijn Vader Is Een Wurger een soortgelijk onderwerp op lichtvoetigere wijze behandelt. De vriendschap tussen een jongetje en zijn trouwe viervoeter wordt liefdevol bezongen in Kleine Kees.

Daar tegenover staan wat platte liedjes als Bustehouder en funknummer Alleen Z’n Tampeloeres, al zijn de tekstuele kwinkslagen doorgaans gevat en soms erg geestig. Kramer schippert tussen diverse stijlen als rumba (Stelletje Tuig), blues (Je Wil Me Omme Lijf) en akoestische pop (De Klootzak In Mij). Een volwassen debuut van de kindervriend.