De Britse publieke omroep BBC heeft een schier oneindig archief met livemuziek, van de meest obscure formaties tot absolute wereldsterren. Hardrockband UFO zweeft ergens daartussen.

UFO werd reeds in de zomer van 1969 geformeerd door zanger Phil Mogg, gitarist Mick Bolton, drummer Andy Parker en bassist Pete Way, maar de groep kreeg pas bekendheid toen Scorpions-gitarist Michael Schenker zich in 1973 bij de groep voegde.

Begin jaren 80 boekte UFO de grootste successen in eigen land.

De omvangrijke cd-box On Air: UFO Live At The BBC 1974-1985 is precies wat zijn naam doet vermoeden en bevat een schat aan opnames die UFO maakte voor de omroep, waarvan een groot deel nooit eerder is uitgebracht.

Livereputatie

De opnames zijn verspreid over vijf cd's en een dvd met optredens bij Top Of The Pops en Old Grey Whistle Test.

De inhoud van het volledige eerste schijfje (opnames uit 1974) was al eerder te vinden op de cd-box The Chrysalis Years (1973-1979) en het concert uit 1980 op de derde cd staat in zijn geheel op de opvolger van dat verzamelwerk. Ze zijn hier voor de volledigheid toegevoegd, waardoor UFO's livereputatie volledig wordt belicht.

Festivaloptreden

Van de vroege jaren met Schenker in de gelederen tot de grote doorbraak eind jaren 70 (hier kernachtig samengevat in een sessie voor John Peel uit 1977). En als wegbereiders van de Britse heavy-metalgolf met een machtige show in 1982 tot een festivaloptreden in 1985 op Knebworth; het is allemaal te vinden op deze uitgebreide box.

Met circa 30 minuten is de dvd wat aan de korte kant en het was mooi geweest als het een volledig concert van UFO had bevat. Voor hardrockliefhebbers (en UFO-fans in het bijzonder) biedt deze box echter uren luisterplezier, zelfs wanneer je de doublures op de koop toe neemt.