De Madchester-beweging bereikte in 1990 zijn piek in Groot-Brittannië, toen groepen als Happy Mondays, James en The Stone Roses de hitparades bestegen. Ook Inspiral Carpets maakte deel uit van die generatie.

De uit Manchester afkomstige band Inspiral Carpets, vernoemd naar een tapijtwinkel, werd weliswaar al in 1983 opgericht, maar werd pas zichtbaar aan het einde van de jaren tachtig, toen er een culturele bloei plaatsvond vond in de stad. De band bood echter tegenwicht tegen het veelal op house geënte geluid van zijn stadsgenoten.

Waar acts als New Order, 808 State en Northside de opkomende ravecultuur omarmden in hun muziek, greep Inspiral Carpets (en in mindere mate ook The Mock Turtles, The Las, The Smiths en James) terug op het psychedlische geluid van de zestiger jaren. Het toetsenwerk van organist Clint Boon is een knipoog naar The Doors.

De plaat Life uit 1990 wordt als het debuutalbum beschouwd, hoewel het een jaar eerder werd voorafgegaan door een in eigen beheer uitgebrachte cassette. IJzersterke nummers als Besides Me, Move, Directing Traffik en She Comes In The Fall verbleken nog altijd niet naast die van huidige retrohelden als DeWolff.

Uitgebreid

De heruitgave van Life mag gerust uitgebreid worden genoemd, met naast de dertien originele nummers evenzoveel bonustracks (afkomstig van de EP’s Planecrash uit 1988 en Trainsurfing uit 1989, plus vier nummers uit radiosessies van John Peel). Vooral Keep The Circle Around, 96 Tears en Butterfly zijn welkome toevoegingen.

Volledig compleet is deze uitgave van Life echter niet, want de singles Joe en Find Out Why ontbreken, alsmede diverse remixen uit die periode. Dit wordt daarentegen ruimschoots goedgemaakt met de registratie van het concert in G-Mex uit 1990, dat voor het eerst op dvd beschikbaar is. Life documenteert de climax van Madchester.