Het is nogal wat om leden van The Beatles, Nirvana, Fleetwood Mac, Nine Inch Nails en Queens Of The Stone Age bij elkaar te krijgen voor een album, maar Foo Fighters-frontman Dave Grohl draait er zijn hand niet voor om.

Het album Sound City: Real To Reel is de soundtrack van Grohls documentaire Sound City, over een befaamde platenstudio in Los Angeles waar deze grootheden albums opnamen - alsmede talloze mindere goden, zoals de hier aanwezige Rick Springfield, Slipknot, Cheap Trick, Kyuss, Black Rebel Motorcycle Club en Audioslave.

Op Wasting Light, het vorige album van Foo Fighters uit 2011, hernieuwde Grohl al zijn samenwerking met bassist Krist Novoselic en met producer Butch Vig (tevens oprichter en bandlid van Garbage), met wie hij als lid van Nirvana het album Nevermind uit 1991 opnam. Beiden keren terug voor dit soundtrackalbum.

Grohl lijkt alles op alles te willen zetten om iets van de grandeur en de rumoer rondom de legendarische albums die in Sound City Studios zijn opgenomen te laten doorsijpelen op Sound City: Real To Reel, maar louter het bij elkaar brengen van een vrachtwagenlading aan befaamde muzikanten blijkt niet afdoende te zijn.

Gedateerd

Al het muzikale vakmanschap ten spijt, komt de soundtrack vooral uit de verf als een tamelijk gedateerd rockalbum uit de jaren negentig met de leden van Foo Fighters als begeleidingsband van stervocalisten als Lee Ving, Paul McCartney en Alain Johannes. Toch zijn er een aantal momenten waarop de sterren wel weten te stralen.

Zo bezorgt Stevie Nicks You Can’t Fix This een stukje sterrenstof, zoals ze dat ook al deed bij Fleetwood Mac. Ook sterk is het repetitieve Centipede, terwijl rocknummers From Can To Can’t en If I Were Me op een album van Foo Fighters hadden kunnen staan. En misschien moet Dave Grohl zich daar weer mee gaan bezighouden.