De Schotse groep Simple Minds heeft eigenlijk niks te vieren, want het volgende jubileum is pas in 2017, maar dat mag volgens Jim Kerr en consorten de pret niet drukken om toch een feestelijk oeuvreoverzicht te presenteren.

De in april 1977 opgerichte band brengt in het kader van een aankomende tournee de verzamel-cd Celebrate uit, met als ondertitel The Greatest Hits +, waarop in twee verschillende configuraties de voornaamste singles uit de periode 1979 tot en met 2013 vertegenwoordigd zijn, met uiteraard een stevige nadruk op de jaren tachtig.

Het werk van Simple Minds is uiteraard vaker gecompileerd. Zo verscheen er vorig jaar nog de cd-box X5, met de volledige eerste vijf albums van de groep, terwijl The Best Of Simple Minds uit 2001 in twee cd’s alle hits samenvatte. Voor wie echt alleen de grootste hits wil horen, kan zelfs met Glittering Prize 81/92 prima uit de voeten.

Celebrate (niet te verwarren met het eerdere verzamelalbum Celebration, uit 1982) is het meest complete hitsoverzicht van Simple Minds tot op heden. Vooral in de 3-cd-uitvoering, met onder meer de liveversie van Promised You A Miracle uit 1987, de volledige EP Ballad Of The Streets en de belangrijkste vroege singles van de band.

Afgewezen

Maar Celebrate draait toch vooral om de succesperiode tussen 1982 en 1992, met Alive And Kicking, Sanctify Yourself, All The Things She Said, Ghostdancing, This Is Your Land, Let There Be Love en natuurlijk dat onvermijdelijke Don’t You (Forget About Me), dat eerder werd afgewezen door Billy Idol en Bryan Ferry.

Op beide varianten van Celebrate is de periode van 1995 tot en met 2013 nogal oververtegenwoordigd. Op de dubbel-cd beslaat het zelfs bij het volledige tweede schijfje. Het recentere werk van Simple Minds wordt uitgebreid opgesomd, met zelfs twee nieuwe nummers. De Schotten doen hard hun best niet vergeten te worden.