Toen op 14 juli 1789 de burcht Bastille Saint-Antoine werd bestormd, ontketende dat de Franse Revolutie. De band Bastille zorgt echter niet voor een muzikale revolutie, wel voor een album vol mogelijke hits.

De bandnaam Bastille is afgeleid van het historische gebouw waar de Franse opstand tegen Lodewijk XVI begon. Oprichter, zanger en liedjesschrijver Dan Smith is geboren op 14 juli, wanneer de nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd. Dan Smith is echter, zoals zijn naam al doet vermoeden, een Brit met hele Britse muziek.

De single Pompeii, vernoemd naar de Romeinse stad die door een fatale aardbeving en een vulkaanuitbarsting deels werd verwoest in de Oudheid, snelde het debuutalbum Bad Blood reeds vooruit. De tot een band uitgegroeide formatie Bastille blijkt een voorliefde te hebben voor geschiedkundige plekken en personages.

Zo wordt overmoed bezongen en gelieerd aan de roekeloosheid van de mythische figuur Icarus in het naar hem vernoemde popliedje. In Things We Lost In The Fire citeert Smith een vers uit het Nieuwe Testament en in Daniel In The Den wordt gerefereerd aan het Bijbelse figuur Daniël.

Tragisch

Behalve historische en mythologische personen vernoemt Bastille ook een lied naar een karakter uit de hedendaagse fictie, namelijk Laura Palmer uit de Amerikaanse dramaserie Twin Peaks uit 1990. Smith lijkt de veelal tragische figuren vooral te gebruiken om dramatiek toe te voegen aan de overwegend springerige liedjes.

Ook thema’s als escapisme (These Streets), ouderdom (Weight Of Living Pt. II, Oblivion) en onenightstands (Get Home) worden verpakt in op het eerste gehoor pretentieloze popnummers. Bad Blood is een plaat vol potentiële hitsingles, maar net iets intelligenter dan de liefdesliedjes en dansnummers die de hitlijsten bevolken.