De muziektermen 'folk' en 'singer-songwriter' zijn anno 2013 modewoorden die hand in hand gaan en te pas en te onpas worden rondgestrooid. Het verzamelalbum Folk You! van radiostation 3FM haalt de krenten uit de pap.

De folkrevival is al een aantal jaar aan de gang, maar pas sinds de Britse groep Mumford & Sons in 2009 het debuutalbum Sigh No More uitbracht, is er sprake van een heuse wederopleving van een sluimerend genre. Een genre dat overigens de nodige diversiteit kent, dus niet enkel bebaarde mannen met gitaar en banjo’s.

Verzamelalbum Folk You! illustreert dat mooi en geeft in grote lijnen weer wat de verzamelbak met de noemer folk heden ten dage inhoudt. Uiteraard gepaard met typische 3FM-hits als Little Talks van Of Monsters And Men, Home van Edward Sharpe , Keep Your Head Up van Ben Howard en Reckoning Song van Asaf Avidan.

Gezien de doelgroep van 3FM richt dit album zich met name op de folkacts van dit moment, hetgeen de inclusie van Will and The People verklaart. I’m Gonna Be (500 Miles) van The Proclaimers lijkt voor het historische besef te zijn toegevoegd, maar hier had Paul Simon of Bob Dylan moeten staan (zie ook: de cd-box van Vanguard).

Afwezig

Het is opmerkelijk dat juist Mumford & Sons, die de liefde voor het genre bij het grote publiek opnieuw heeft aangewakkerd, op deze compilatie afwezig is. Ook enkele andere noemenswaardige artiesten ontbreken, zoals Angus en Julia Stone, Lisa Hannigan, Passenger, Tom Odell en van eigen bodem Case Mayfield en Blaudzun.

Toch slagen de samenstellers van Folk You! erin een prettige melange te creëren met hedendaagse folkartiesten, variërend van James Vincent McMorrow en First Aid Kit tot Alt-J en Bon Iver. Bovendien heeft men oog voor nieuw talent als Mister and Mississippi, Tessa Rose Jackson en Harper Lee. That’s all, folk.