Schilderijen vertellen een verhaal, zelfs als je niet exact weet wat de betekenis ervan is. Zelfs als de maker ervan het niet eens weet. Dit gegeven vormde het uitgangspunt voor een reeks liedjes van Cloudmachine.

A Gentle Sting is het vierde album van de band rondom zanger, gitarist en liedjesschrijver Ruud Houweling, na Sweater For The Cold World (2003), Hum Of Life (2006) en Back On Land (2009). Voor deze plaat nam Cloudmachine producer Tristan Longworth in de arm, die eerder albums van Jon Allen produceerde.

Omdat Jon Allen toch in de buurt was, verzorgde hij achtergrondvocalen voor vijf van de elf nummers op A Gentle Sting. Maar de Britse singer-songwriter is zeker niet het meest voorname referentiekader wat de muziek van Cloudmachine betreft. Artiesten als Tom Petty, Dave Matthews, The Jayhawks en Neil Finn des te meer.

Maar ook sporen van diverse Britse popartiesten, variërend van The Beatles tot Talk Talk en James, lijken bewust of onbewust van inspiratie te zijn geweest op de liedjes van Houweling en consorten. Te midden van al deze invloeden stelt Cloudmachine een eigen muzikale melange samen met Houwelings stem als vaste waarde.

Bekoorlijk

Wars van trends en vernieuwing brengt Cloudmachine een elftal ambachtelijke rocknummers tot stand, met Stone In The River, She's Playing With My Heart Again, Broken People en Time Passes For Everyone als meest bekoorlijke liederen. De warm aandoende productie van Longworth past de liedjes bovendien als gegoten.

Het enige dat A Gentle Sting mist is een nummer dat als single de nationale radiostations kan bestormen. Cloudmachine bewijst opnieuw een gedreven en zeer ervaren band te zijn, maar het grote publiek heeft meer prettige prikkels nodig om de auditieve schilderingen van deze band echt op waarde te kunnen schatten.