Hij wordt nu al de belofte van de Texaanse blues genoemd, dus er ligt een zware last op de schouders van de 29-jarige Gary Clark Jr., die overigens net zo makkelijk met andere muziekstijlen omspringt.

Blak And Blu is de derde langspeler van Gary Clark Jr., nadat eerder al de albums 110 en Worry No More verschenen. In de tussentijd stond de gitarist en zanger op de bühne met onder meer B.B. King, Eric Clapton, John Mayer en Dave Matthews en hij is te horen op het album 100 Miles From Memphis van Sheryl Crow.

Zijn gitaarspel is grotendeels beïnvloed door bluesmannen als Albert King, Buddy Guy en Jeff Beck, maar ook funk- en hardrockgitaristen lijken hun stempel te hebben gedrukt op het verhalende snarenwerk van Clark. Bovendien blijkt de Texaan zijn klanken moeiteloos aan te kunnen passen aan het betreffende liedje.

Op zijn album Blak And Blu komt dan ook een verscheidenheid aan stijlen voorbij, variërend van zompige deltablues (Next Door Neighbor Blues) en zoetgevooisde doowop (Please Come Home) tot hedendaagse hiphop (het titelnummer met sample van Gil Scott-Heron) en het ietwat van Prince afgekeken You Saved Me.

Coherentie

Opmerkelijk is dat Gary Clark Jr. vooral coherentie toont in zijn niet te versmaden eigentijdse popnummers (Thing Are Chancin’, The Life, Bright Lights), terwijl hij op de rocknummers stilistisch gezien laveert tussen Led Zeppelin, Lenny Kravitz, Status Quo en Jimi Hendrix (wiens liedje Third Stone From The Sun hij covert).

Gary Clark Jr. kan met alle stijlen uit de voeten en zelfs op de momenten dat de originaliteit ver te zoeken is, luistert Blak And Blu lekker weg. De productie van Rob Cavallo (Green Day, The Goo Goo Dolls, Avril Lavigne) en Mike Elizondo (Eminem, Mastodon, Regina Spektor) laat zo nu en dan helaas wel wat te wensen over.