Het Dordtse duo Death Letters is inmiddels een heel eind van huis gekomen. Sinds het bluespunkdebuut The Death Letters is het tweetal voortdurend op weg. In eigen land, bij de buren en zelfs aan de overkant van de grote plas.

Ondertussen werd Post-Historic opgenomen, waarop Death Letters afstand nam van de blues en meer de indierockpaden opsloeg. Dit zetten ze door op het nieuwe album Common Prayers, een plaat geïnspireerd door een oud boekje gevonden in een winkel in Austin, in de Amerikaanse staat Texas.

Gegrepen door het vergeelde gebedsboek van Orlene Adams Hill begon Duenda Ariza Lora nieuwe nummers te schrijven. Een conversatie met haar, gebaseerd op haar notities in de kantlijn bij de gebeden.

De elf nummers worden onderbroken door het instrumentale That Shady Look From The Party Crowd. Een klein rustpunt in de plaat waarin verder alle emoties die in een levensloop passeren in verschillende muzikale vormen voorbij komen.

Stevige melodische hardcore nummers, zoals het felle Nomadic Childhood, tot hele kleine momenten, zoals het ingetogen verhalende Presbyretan Hospital, wisselen elkaar af.

Afwisseling

Liedjes waarin het ene moment het duo woest van zich afslaat om vervolgens de luisteraar warm te omarmen en zachtjes te wiegen. Death Letters toont zich liefelijk troostend en gefrustreerd boos tussen twee ademstoten in, en toont zich in beide even sterk, óók in de combinatie ervan.

Zo staat Common Prayers vol treffers. Death Letters heeft de mix van indierock, hardcore en postrock die het op Post-Historic al opnam, verfijnd en - mede dankzij een ijzersterke productie - verbeterd op deze derde langspeler.

Een plaat om je helemaal in te verliezen, net zoals de band dat deed in het gevonden gebedenboekje.