Het is voor bands vaak lastig om de massa te bereiken zonder concessies te doen aan de muziek. Ook Biffy Clyro heeft zijn experimenteerdrang danig moeten temperen. Toch vindt het drietal een passende middenweg.

De Schotse rockband Biffy Clyro gaat alweer achttien jaar mee en in 2002 verscheen het debuutalbum Blackened Sky. Het trio was toen nog jaren verwijderd van enig significant succes, dat kwam met de albums Puzzle en Only Revolutions. Die laatste bracht de hit Many Of Horror voort. Opposites is alweer het zesde studioalbum.

Eigenlijk was Opposites bedoeld als twee losstaande platen, The Sand Of The Core Of Our Bones en The Land At The End Of Our Toes, maar die werden gebundeld tot één dubbelalbum. Het album is ook uitgebracht als slechts een enkel schijfje met daarop veertien nummers, maar eigenlijk zijn beide uitvoeringen aan de lange kant.

De titel doet bovendien vermoeden dat de twee schijven elk een andere kant van Biffy Clyro belichten, hetgeen na de stevige eerste drie albums en het latere, meer toegankelijkere werk een logische zet van de band zou zijn. Bij beluistering blijkt hiervan geen sprake; Biffy Clyro maakt rockmuziek voor een breed publiek.

Meeslepend

En dat gaat de Schotten goed af. Als ontbrekende schakel tussen diverse eigentijdse rockbands levert het trio zowel infectieuze rocknummers (The Joke’s On Us, Black Chandelier, Picture A Knife Fight) af als meeslepende popsongs (Opposite, Biblical, Skylight). Dit laatste vooral vanwege de inclusie van een strijkorkest.

Biffy Clyro weet een geslaagde balans te vinden tussen uitdagende songstructuren en aanstekelijke melodieën, met de eenzijdige zang van tekstschrijver en gitarist Simon Neil als voornaamste minpunt. Los van de hoeveelheid materiaal is de kwaliteit constant, met zelfs een paar potentiële hits. Dat zonder te veel concessies.