Niet Hier is de afsluiter van een drieluik dat begon met Vind Ons en werd voortgezet met Wij Zijn. Drie albums in elkanders verlengde, van een veel belovende start naar een stevig ontwikkeld uniek geluid.

Zowel in beats als in tekst en de uitvoering daarvan is Boef en De Gelogeerde Aap een tweetal dat alleen staat in de Nederlandse hiphopscene.

Tom Maas legt een traag en diep fundament waarop rapper Thomas Waterreus vervolgens zijn associatieve en diepere teksten opbouwt.

Een ideale combinatie waarin Boef (Maas) en Aap (Waterreus) zich de afgelopen twee jaar verder hebben verfijnd. Boef klinkt dreigender, heeft meer diepte in zijn beats en brengt nog meer variatie in het geluid dan hij op Vind Ons en Wij Zijn al deed.

Lome, donkere dubstep vormen nog steeds de basis, maar ook jazz, grime en vlagen electro komen meer terug op Niet Hier. Een warm bad voor de teksten van Aap, die in de afgelopen twee jaar scherper en vloeiender in zijn raps is geworden. Het zijn geen makkelijke teksten die meteen een duidelijke wereld scheppen.

Tilburg

Er wordt aandacht van je geëist. Om de boodschap van een onbevangen en vrij leven of zijn (maatschappij) kritiek te bevatten, moet je vaker naar Aap luisteren. Iets waarbij enige kennis van Tilburg en omgeving geen kwaad kan. Hij gebruikt zijn stad, maar geeft genoeg ruimte om je eigen associaties de vrije loop te laten gaan.

Bovendien blijven nummers als Ome Slome, Ga Vliegeren (met een gastrol voor de vader van Waterreus op gitaar) en Niet Hier langdurig in het hoofd hangen, ook als je niet bekend bent met Bels lijntje, dancefestival Intens of die afschuwelijke kerstboom Westpoint.