Nadat muziek op een zijpad terecht kwam bij televisiestation MTV, werd ook het aantal artiesten waarvan een Unplugged-cd verscheen een zeldzaamheid. Justin Bieber brengt op eigen kracht een akoestisch album uit.

Het uitbrengen van een akoestisch album door Justin Bieber is er echter eerder op gericht om zijn trouwe fans hun zuur verdiende centjes afhandig te maken dan dat het enige artistieke waarde heeft. Believe Acoustic bevat namelijk grotendeels akoestische uitvoeringen van liedjes van zijn vorig jaar verschenen album Believe.

Bovendien is het al de tweede keer dat Bieber dit gehaaide verkooptrucje van stal haalt, want van zijn debuutalbum My World 2.0 verscheen ook al een akoestische evenknie, onder de naam My Worlds Acoustic (in Nederland met het debuutalbum gebundeld onder de titel My Worlds: The Collection).

Acht nummers van Believe worden gerecycled voor Believe Acoustic, met doorgaans niet meer dan een akoestische gitaar als begeleiding van Biebers wat monotone vocalen. Liedjes als Boyfriend, As Long As You Love Me, Beauty And A Beat en Take You hebben in hun afgeslankte vorm geen enkele meerwaarde.

Veraderming

In enkele gevallen blijkt de bescheiden instrumentatie de composities daadwerkelijk kracht bij te zetten. Popballads She Don’t Like The Lights en Fall klinken intiemer en oprechter nu ze ontdaan zijn van hun dure studioproducties. De pianoklanken van Be Alright zijn een verademing tussen de kampvuuruitvoeringen van Biebers liedjes.

Believe Acoustic bevat drie nieuwe nummers. I Would is de enige die niet akoestisch is uitgevoerd, maar voorzien is van elektronische instrumenten en drumcomputers. Ook het eentonige Yellow Raincoat zou hier gebaat bij zijn geweest. De afsluitende pianoballad Nothing Like Us is met afstand het beste wat Bieber te bieden heeft.