Er zijn alweer tien jaar verstreken sinds de Amerikaanse zangeres Jewel een hit had in Nederland en toch komt nu pas haar eerste Greatest Hits-cd uit. Haar oude werk blijft desondanks onverminderd mooi.

De uit Alaska afkomstige zangeres Jewel Kilchner brak in 1996 door met haar toen al jaar oude debuutalbum Pieces Of You. In Nederland bereikte ze tweemaal de top 10, in 1997 met de ballad Foolish Games (uit de speelfilm Batman & Robin) en zes jaar later met Intuition. Dit voor Jewel ontypische popnummer werd haar grootste hit.

Haar Greatest Hits-album doet zijn naam eer aan, in tegenstelling tot sommige andere verzamel-cd’s met die titel. Alle hoge Amerikaanse en Britse hitnoteringen (plus de twee noemenswaardige hits die ze in Nederland had) zijn present op het schijfje. Fans missen wellicht de aardige singles Again And Again en Stand.

Met uitzondering van Hands en Standing Still zijn alle nummers ook nog eens in de singleversies en in chronologische volgorde aanwezig. Bovendien is de hoeveelheid recent werk niet excessief te noemen. Dat is maar goed ook, want de laatste albums van Jewel waren kwalitatief beduidend minder sterk dan Pieces Of You en Spirit.

Verzameling

Overigens worden alle albums na haar derde plaat, This Way uit 2001, door slechts één single vertegenwoordigd. Om er toch voor te zorgen dat haar verzameling hits een jongere generatie muziekconsumenten aanspreekt, heeft ze You Were Meant For Me opgenomen met countrygroep Pistol Annies en Foolish Games met Kelly Clarkson.

Deze opnames van haar bekende liedjes zijn niet zaligmakend en het lijkt onwaarschijnlijk dat Jewel er een nieuwe fanschare mee aanboort. Datzelfde geldt voor het enige echt nieuwe nummer, Two Hearts Breaking, waarop ze eerder klinkt als Pink of Shakira. Greatest Hits bevat voldoende mooie liedjes om dat voor lief te nemen.