De term Powerplay behoorde aanvankelijk exclusief toe aan de ijshockeysport, maar ook diverse muzikanten hebben zich die naam door de jaren heen toegedicht. De bekendste act met de naam Powerplay is een Nederlandse rockband.

Powerplay wordt in 1980 opgericht als gitarist Jan van der Meij uit de popgroep Vitesse stapt (dat in 1982 top 10-hits zou behalen met Rosalyn en Good Lookin’). Met Peter van Straten en Leon Klaasse in de gelederen scoort Powerplay hitjes met Love Can Break Your Heart (1981), Make It Alone (1982) en Magic (1983).

Gedurende de jaren tachtig en negentig verandert de bezetting van Powerplay bijna continu, met liedjesschrijver en zanger Van der Meij als enige vaste waarde. Na tegenvallende verkopen van het album So Hard To Break A Habit uit 1994 volgt een lange stilte, die in 2002 wordt opgevolgd door het akoestische album Welcome Home.

In de tien jaar die volgen, verschijnt er niks nieuws, al heeft de band een constante bezetting gevonden in voormalig Wild Romance-leden Ivo Severijns (op bas) en Ramon Rambeaux (op drums). Radio Harlem laat horen dat Van der Meij dertig jaar na de laatste hitnotering van Powerplay nog altijd aansprekende liedjes schrijft.

Grunge-invloeden

De nummers zijn solide in uitvoering en productie, hoewel de overduidelijke grunge-invloeden (met name op Shortcut To Happiness, Big Ben en Wake Up) wat gedateerd aandoen. Anderzijds doet Starting All Over Again denken aan Hootie and The Blowfish, Dear Elvis aan The Jayhawks en Song Ax The Nation aan Oasis.

Toch bevat Radio Harlem enkele liedjes die anno 2013 niet uit de toon zouden vallen op de radio. Het glimmende Paint It Gold toont elementen die we kennen van Snow Patrol, terwijl de semi-akoestische liedjes Make My Day en Helen Of Troy niet misstaan in een radiolandschap dat door Passenger en Ben Howard gedomineerd wordt.