Vic van de Reijt - Italiano!

Buiten het werk van internationale supersterren als Eros Ramazzotti en Laura Pausini, is het Italiaanse repertoire in Nederland vooral bekend middels het Eurovisie Songfestival, zomerhits en talloze vertalingen, die op Italiano! belicht worden.

Muziekverzamelaar Vic van de Reijt verdiepte zich al eerder in het Nederlandse lied, alsmede in het bekende repertoire uit Vlaanderen, Frankrijk en Duitsland, maar nu graaft hij in de rijke muziekhistorie van Italië. Een land waar hij mee in aanraking kwam door de vertolkingen van Willy Alberti, zoals hij schrijft in het cd-boekje.

De 3-cd-box Italiano! is een zoektocht naar de oorspronkelijke Italiaanse uitvoeringen van liedjes die later hits zouden zijn voor André van Duin, Rita Hovink, Peter Koelwijn en Marco Borsato, maar biedt tegelijkertijd een overzicht van de belangrijkste liederen die het Zuid-Europese land tussen 1906 en 1987 voortbracht. Pausini en Ramazzotti worden gemeden.

Wel present is de historische opname die tenor Enrico Caruso aan het begin van de twintigste eeuw maakte van O Sole Mio, alsmede Alessandro Ziliani’s uitvoering van Funiculi Funiculà. De eerste cd van Italiano! leidt de luisteraar van de Napolitaanse stukken langs bigbandmuziek door de twee wereldoorlogen heen richting de rock-‘n’-roll.

Beatmuziek

Zoals deze box laat horen had rock-‘n’-roll een bescheiden rol in de Italiaanse muziekcultuur (de meest prominente bijdrage is van Nederlander Peter van Houten), al gaat Van de Reijt op cd 2 uitgebreid in op de bruisende beatmuziek van de jaren zestig. Ook liedjes van het San Remo Festival komen hier ruimschoots aan bod.

Op de derde cd wordt het repertoire uit de twee volgende decennia behandeld, met onder meer Paolo Conte, Riccardo Cocciante en Zucchero. Het leukste aan Italiano! zijn echter de rariteiten, waaronder Italiaanse opnames van Frank Sinatra, Françoise Hardy, Dean Martin en enkele Britse beatbands. Maar van Willy Alberti is geen spoor te bekennen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie