Rob Boskamp - Soultown II

Iedereen die is opgegroeid met de radioprogramma's van Ferry Maat of Corné Klijn, is ooit blootgesteld aan soul- en discomuziek. Dj Rob Boskamp ging in de archieven van Capitol Records op zoek naar obscure soulnummers.

Rob Boskamp is bij het grote publieke wellicht het meest bekend van de wekelijkse mixen die hij maakte voor het programma van Ruud de Wild op 3FM. Ook bracht hij diverse mixcompilaties uit, waaronder Chemical Beats en Brazilian Basics.

In 2003 verscheen de mix-cd Soultown, waarvan deel twee inmiddels verkrijgbaar is.

Nummers van bekende artiesten als Bobby Womack, Thelma Houston, Ike & Tina Turner, Billy Preston en The O'Jays worden door Boskamp verknipt met tamelijk moeilijk te vinden materiaal uit de catalogus van Capitol Records, van artiesten als Bobby Montez, Yma Suman, Monk Higgins en de auteursversie van I Believe In Miracles (hit voor Jackson Sisters).

Charmant is het gekraak van de stoffige groeven van een vinylsingletje, zoals in het vurige Seven Days Too Long van Chuck Woods of in het dampende Speed Up van The Impalas. Boskamp weet bovendien enkele zeer eigenaardige opnames boven water te halen, zoals een bongoles van Jack Constanzo en een satirisch liedje van The Bonzo Dog Doo Dah Band.

Probleem

Het voornaamste probleem dat zich voordoet met mix-cd's, is dat je ze in één ruk moet beluisteren, want wanneer je de liedjes shufflet op cd of in iTunes lijkt het alsof je steeds halverwege een nummer binnenvalt.

Dat heeft Boskamp slim opgelost door de nummers zo af te mixen dat ze een duidelijke kop en staart hebben.

Daardoor mist Soultown II echter een stuk cohesie, omdat er van een daadwerkelijke mix amper sprake is. De twee cd's bevatten vooral doorstarts met enige overlap, zoals je dat op de radio vaak hoort. Zeker niet zijn sterkste staaltje mixwerk, maar Boskamp duikt wel 51 soulpareltjes op. Het knip- en plakwerk mag op een eventueel derde deel achterwege blijven.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie