Sommige livealbums zijn fraaie registraties van bijzondere optredens of op zijn minst van doorsnee concerten die een representatief beeld geven van hoe een artiest live klinkt. Het livealbum van Shelby Lynne valt er een beetje tussenin.

De Amerikaanse country- en folkzangeres Shelby Lynne bracht in 2011 nog het album Revelation Road uit, een sterke plaat met veelal integere, kleine liedjes.

Daarna volgde een tournee door de VS en Europa, waarbij Lynne zichzelf enkel op akoestische gitaar begeleide. Zoals de liedjes ook ontstaan zijn dus.

Het album Live bevat twee van die optredens; een op cd, de andere op dvd. Het optreden dat is vastgelegd op de cd, is opgenomen op 19 mei in een gitaarwinkel in Santa Monica, Californië. Lynne vertolkt de liedjes in hun meest naakte, pure vorm. De ene keer is het resultaat bloedstollend mooi, dan weer tergend saai.

Veel vaker komt Shelby Lynne met haar akoestische nummertjes in het midden uit. Mooi gezongen, goed gespeeld, maar de overtuiging die ze op sommige van haar albums laat horen, ontbreekt meer dan eens in de keurige vertolkingen van haar eigen schrijfsels. Sommige nummers boeten daardoor enorm aan kracht in.

Eenvoud

Het concert dat op de dvd bij deze live-cd te zien is, is opgenomen in een klein kerkje in Engeland. Hoewel de beelden een intieme sfeer oproepen, is de concertfilm in zijn eenvoud echter weinig onderhoudend. Bovendien lijkt de film wat onaf, niet in de laatste plek omdat ervoor gekozen is het geluid niet achteraf te bewerken en alle ruis erin te laten.

Live bevat bijzondere opnames en laat horen wat de capaciteiten van Shelby Lynne zijn, maar tegelijkertijd legt het de vinger op de gevoelige plek. Singer-songwriters zijn doorgaans geen grote entertainers, dus een livealbum is een wat eigenaardige keuze. Het dient vooral ter overbrugging naar het volgende studioalbum of enkel als kastvulling.