Het vuige rockgeluid uit de jaren zeventig werd jaren geleden weer hip dankzij diverse Britse, Amerikaanse en Australische bands, maar Nederlandse acts als DeWolff, The Dudettes, Orgel Vreten en The Jacks weten er ook wel raad mee.

The Jacks is zo’n rockband, met Tilburg als uitvalsbasis. Zangeres Marcia Savelkoul en gitariste Estelle Stijkel leerden elkaar op twaalfjarige leeftijd kennen en formeerden daarna The Jacks. Bassist Joost van Haaren (ex-Krezip) voegde zich vervolgens bij de band en drumster Dani van Gaalen is de meest recente aanwinst.

Epic Trois fungeert min of meer als debuutalbum van het rockkwartet, maar is in feite een verzameling van de eerste drie EP’s van de band, gehuld in een bijzonder fraaie verpakking. Omdat de EP’s (The Jacks EP, Raw & Gorgeous, Epic Trois) op andere momenten met andere producers zijn opgenomen, zijn er wel wezenlijke verschillen.

Zo klinken de nummers van de eerste EP (geproduceerd door The Jacks met Tom Sikkers) aanzienlijk braver en meer opgepoetst dan het volledig door de band in elkaar gedraaide Raw & Gorgeous, dat met zijn rauwere, meer punkachtige productie veel beter bij de band past. Ballad Stars Are Forever is een onverwacht hoogtepunt.

Voorwaarts

De vijf door Gijs Coolen geproduceerde nummers zijn op productioneel vlak een behoorlijke stap voorwaarts en geschikter om op de radio gedraaid te worden, hoewel er anderzijds iets van het rauwe randje verloren gaat in de vele geluidslagen. De gitaren zijn daardoor minder prominent aanwezig en de zang van Savelkoul klinkt minder naturel.

Enerzijds kan die afwisseling in productie worden gezien als een staalkaart van de diversiteit die The Jacks toont binnen een betrekkelijk eenzijdig genre, hoewel het eveneens opgevat kan worden als het onvermogen een duidelijke keuze te maken. De band is wel coherent in het vervaardigen van prettige en compacte rocksongs.