Er zijn van die artiesten die je vaker terughoort in de bioscoop dan in de hitlijsten. Neem Randy Newman, Bryan Adams of Sting. Maar ook Elvis Costello leent geregeld zijn stem aan bekende speelfilms.

De lijst met films waarin liedjes van Elvis Costello zijn gebruikt, is langer dan je misschien zou denken, met beroemde rolprenten als E.T., The Godfather III, The Big Lebowski, Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, Nothing Hill en High Fidelity. Verzamelalbum In Motion Pictures bevat vijftien liedjes uit vermaarde speelfilms.

Daar moet onmiddellijk bij aangemerkt worden dat de selectie die hier gemaakt wordt hevig incompleet is, maar daardoor wel ruimte openlaat voor een mogelijk tweede deel. En dat zou geenszins vervelend zijn, getuige de uitstekende verzameling liedjes die In Motion Pictures oplevert en daardoor een fraaie dwarsdoorsnede van Costello’s werk vormt.

Op In Motion Pictures staan slechts twee hitjes van Costello, namelijk het beknellende I Want You en de Charles Aznavour-cover She, maar het overige materiaal is van vergelijkbare pracht. Op een dergelijk carrièreoverzicht wordt het vooral evident dat de muziek en zang van Costello door de jaren heen telkens iets beschaafder wordt.

Onbeholpen

Zo klinkt de brildragende zanger nog wat onbeholpen op vroege Joe Jackson-achtige nummers als Crawling To The U.S.A., Miracle Man en Accidents Will Happen, terwijl hij op recenter materiaal als Sparkling Day en You Stole My Bell het scherpe randje verloren heeft. Maar vooral zijn werk uit de tussenliggende periode mag er zijn.

Zo is zijn uitvoering van Days van The Kinks zeer geraffineerd, het nummer Oh Well heeft een kalmerende werking en het samen met Burt Bacharach geschreven lied God Give Me Strength is van een tijdloze schoonheid, met Costello op de top van zijn vocale kunnen. Ook zonder films, met de ogen dicht, vormen deze liedjes een intrigerend verhaal.