Dankzij het gebruik van de single Sky On Fire voor de reportages rondom de Olympische Spelen verleden zomer, scoorde de Nederlandse band Handsome Poets zijn eerste nummer 1-hit, afkomstig van het gelijknamige album.

Sky On Fire is de tweede langspeler van de band en verschijnt ruim anderhalf jaar na het titelloze debuutalbum. Net als die voorganger, met daarop het radiohitje Dance (The War Is Over), heeft de band Sky On Fire geheel uit zak bekostigd en op eigen kracht uitgebracht. Handsome Poets verkeert daardoor in een uitzonderlijke positie.

Welke andere Nederlandse bands zouden immers anno 2012 zonder hulp van een platenmaatschappij een nummer 1-hit kunnen scoren? En dan te bedenken dat Handsome Poets nog een relatieve nieuwkomer is in de muziekbusiness. De heren weten echter wel hoe ze aangename popliedjes moeten vervaardigen.

Het tweede album ligt in lijn met de voorganger en de anglofiele popliedjes doen meer dan eens denken aan het werk van Britse voorbeelden als Snow Patrol, The Kooks of Coldplay en meer nog aan dat van de Amerikaanse band The Killers. Behaalde nummers herbergen invloeden die terug te herleiden zijn tot Simple Minds en U2.

Gecompenseerd

Wat Handsome Poets onderscheidt van veel soortgelijke bands, is het prominente gebruik van synthesizers (onder meer in New Life, Follow Me en Alright), terwijl de groep bovenal een gitaarbandje blijkt op nummers als Strangers en Sing For You. Het schort er in originaliteit nog al eens aan, maar dat wordt gecompenseerd met sterke melodielijnen.

Met pakkende popliedjes als Jupiter, Lucky One en het nummer met de internationaal gezien onhandige songtitel Scheveningen heeft Handsome Poets desondanks een paar sterke troeven in handen om het hitlijstsucces van verleden jaar in 2013 voort te zetten.