Met Stairway To Heaven op de derde plek van de Top 2000 van Radio 2 en nog eens een top 100-notering voor het van Willie Dixon geleende Whole Lotta Love blijkt dat de muziek van Led Zeppelin nog altijd enorm geliefd is.

Wellicht dat de recente aandacht rondom de concertfilm Celebration Day de liefde voor het repertoire van de Britse bluesrockers opnieuw heeft aangewakkerd, daar de twee eerder genoemde titels, net als Immigrant Song, fors stijgen in de zelfverklaarde "lijst der lijsten" en Kashmir zelfs nieuw in de Top 2000 binnenkomt.

Het lijkt niet louter het gevolg van een effectief stukje marketing, die tig fans van alle leeftijden naar de bioscoop trok voor het exact vijf jaar geleden opgenomen reünieconcert in de O2 Arena in Londen, maar vooral een herwaardering die de band dankzij de vertoning van dit gedenkwaardige optreden zelf teweeg heeft gebracht.

Hoewel Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones toch al van zekere leeftijd zijn, krijgen de fans een indrukwekkende, twee uur durende concertregistratie voorgeschoteld. Mede dankzij het energieke slagwerk van John Bonhams zoon Jason klinken de grijsaards als jongere incarnaties van zichzelf, ook al is Plants stem meer doorleefd dan ooit.

Vitaliteit

Ook de dynamische en bijkans eindeloze gitaarexercities van Jimmy Page getuigen nog van een overweldigende vitaliteit, vooral wanneer Led Zeppelin zich door lang uitgestrekte uitvoeringen van In My Time Of Dying, No Quarter, Kashmir (waarbij er helaas iets te veel uit een synthesizer komt) en Dazed And Confused heen werkt.

Vooral de uitwerking van het laatstgenoemde nummer verdient lof. Als een woest en onbekend landschap ontvouwt het zich op avontuurlijke wijze voor de passanten. Celebration Day is een ware traktatie voor liefhebbers van Led Zeppelin, dat zelfs veertig jaar na zijn grootste successen nog over menig hedendaagse rockband heen walst.


Celebration Day wordt zaterdag 8 december om 23.45 uur uitgezonden op BBC 2.