Na de heruitgaves van Gish, Siamese Dream en Pisces Iscariot heeft Billy Corgan zich op Mellon Collie And The Infinite Sadness geworpen; alle opnames en demo's die er aan voorafgingen en de nummers die uiteindelijk afvielen.

Een pittige opdracht die resulteert in een deluxe-versie van Mellon Collie And The Infinite Sadness, wellicht het meest befaamde album van de Amerikaanse band The Smashing Pumpkins. Deze uitvoering bestaat uit vijf cd's en een dvd. In totaal goed voor 92 nummers, inclusief de originele dubbel-cd.

Hoewel Mellon Collie And The Infinite Sadness zeventien jaar later terecht als klassieker mag worden beschouwd, valt op dat niet alles van de (van origine) dubbel-cd de tand des tijds heeft doorstaan. De plaat had in 1995 wellicht ook met een enkele cd kunnen volstaan, een puntje van kritiek dat toen ook al weerklonk.

Maar in plaats daarvan voegt Corgan er nu nog eens 64 nummers bij. Zoveel extra tracks die eigenlijk aan hetzelfde euvel lijden als de 28 die de originele plaat vormen; het is te veel. Zeker met de toevoeging van alternatieve opnames of solosporen van enkel de strijkers, zijn de drie extra cd's moeizaam om doorheen te komen.

Afgevallen

Vooral ook omdat geen van de alternatieve opnames of demo's nu werkelijk beter klinkt dan de versies die uiteindelijk wel op Mellon Collie And The Infinite Sadness eindigden. Stuk voor stuk is het duidelijk waarom zij zijn afgevallen van de tracklist.

Deze moeite is echter wel lonend, al is het alleen vanwege de niet eerder uitgebrachte nummers. De beste outtakes waar je als echte fan op zit te wachten zijn terug te brengen tot een enkel cd’tje. Dat betekent dus dat je de keuzes moet maken die Corgan niet hier maakt en geregeld nummers moet overslaan.