Vijftig jaar na het ontstaan van The Beatles en The Rolling Stones is de vraag welk van de twee groepen je beter vindt net zo relevant of je liever Pepsi of Coca-Cola lust, al vieren de Stones hun verjaardag wel een stuk uitbundiger.

Het gouden jubileum van The Rolling Stones kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan, dus zijn de archieven weer opengetrokken om een compilatieplaat samen te stellen. Het is wellicht wat makkelijk om het overbekende werk opnieuw uit te geven, maar Grrr! is desondanks de meest volledige hitscollectie die beschikbaar is.

Het laatste noemenswaardige verzamelwerk was Forty Licks, dat alweer tien jaar oud is. Los van een paar speciaal voor dat verzamelalbum gemaakte nummers, bevat Grrr! alles wat daar op te vinden is. Nu was Forty Licks ook al een uitstekend oeuvre-overzicht, hoewel het in omvang verbleekt naast wat Grrr! te bieden heeft.

Grrr! is beschikbaar als dubbel-cd met veertig tracks, als 3-cd-box met vijftig tracks en als boxset met naast tachtig bekende nummers nog eens een bonus-cd met vijf demo’s uit 1963 en een vinylsingle met vier livenummers. De uitgaves zijn afgestemd op je interesse in het materiaal van de band, of je nu enkel de grote hits wil horen of iets dieper wil graven in het repertoire.

Bewijs

Verder is het onnodig het werk van The Rolling Stones aan enige beoordeling te onderwerpen, daar deze muziek zich allang gewezen heeft en de composities van Mick Jagger en Keith Richards keer op keer aantonen iedere trend te overleven. De nieuwe nummers One More Shot en Doom And Gloom zijn daar het sluitende bewijs van.

Er is bovendien geen enkele noodzaak nog nieuw werk uit te brengen als je al onovertroffen popklassiekers als Jumpin’ Jack Flash, The Last Time, Let’s Spend The Night Together, Gimme Shelter en Paint It, Black hebt gefabriceerd. Grrr! stelt niet teleur, zelfs niet als je uit principe nog altijd liever voor The Beatles kiest.