Op het vijftiende studioalbum Music From Another Dimension! komt Aerosmith voor het eerst in jaren met een plaat vol verse eigen liedjes aanzetten, hoewel enkele van deze nieuwe nummers al decennia oud blijken.

Music From Another Dimension! is het eerste nieuwe album met volledig eigen werk sinds Just Push Play uit 2001. Aerosmith trok Jack Douglas, die in de jaren zeventig vaak met de band werkte, aan om een groot deel van de plaat te produceren. Dat een aantal van de nummers wat gedateerd aandoen, is dan dus niet zo heel gek.

Een deel ervan stamt bovendien uit schrijfsessies van voorgaande albums. De eerste single, het met Jim Vallance (Bryan Adams, Ozzy Osbourne) geschreven Legendary Child, is het oudste nummer op de plaat en werd oorspronkelijke eind 1991 al geschreven voor het hitalbum Get A Grip. Ook frequente (co)auteurs uit het verleden duiken op.

Zo prijken de namen van Desmond Child en Diane Warren in het cd-boekje, terwijl andere bandleden dan zanger Steven Tyler en gitarist Joe Perry zelfs voor het eerst sinds de jaren tachtig weer liedjes bijdragen aan een album van Aerosmith. Music From Another Dimension! bevat dus voor een fors deel materiaal dat jaren op de plank lag.

Gloriejaren

Dat is niet per definitie een minpunt, daar Aerosmith deels put uit zijn gloriejaren, maar het is wel duidelijk dat het niet met de prijsnummers uit die succesvolle periode is. De puntige, meer agressieve stijl die Tyler, Perry en Douglas de liedjes aanmeten, pakt zo nu en dan wonderwel uit, al is de plaat te lang om het interessant te houden.

De handvol rockballads zijn een verademing tussen de overvolle geluidsmuren met de bijna voortdurende ruige gitaarsolo’s. Perry neemt een aantal vocalen voor zijn rekening. Tyler blinkt vocaal uit in het nummer Another Last Goodbye. Misschien niet het mooist gezongen nummer uit zijn carrière, maar wel het meest oprecht klinkende liedje op dit album.