Het Britse trio Heaven 17 mag in Nederland een onehitwonder genoemd worden, daar alleen Temptation uit 1983 (en de remix tien jaar later) de hitlijsten bereikte. Het album met die ene hit is opnieuw uitgebracht.

Heaven 17 is vernoemd naar een fictieve popgroep uit de roman A Clockwork Orange en werd opgericht nadat Martyn Ware en Ian Craig Marsh zich afscheidden van The Human League, kort voor diens commerciële doorbraak met het album Dare. De bevriende fotograaf Glenn Gregory werd als vocalist aangetrokken.

Een kleine dertig jaar na het tweede album The Luxury Gap staat de naam Heaven 17 vooral synoniem aan de wereldhit Temptation, met gastvocalen van de destijds veel gevraagde sessiezangeres Carol Kenyon. Toch is Temptation niet eens het beste nummer op het album, dat zich beweegt tussen synthpop, new wave en disco.

Zo hadden nummers als Who’ll Stop The Rain, We Live So Fast, Come Live With Me en Let Me Go gerust als opvolgers kunnen dienen van de hits van The Human League indertijd. Een van de beste liedjes op The Luxury Gap is de sobere popballad The Best Kept Secret, dat het verst afstaat van de uitgelaten jaren tachtig-synthpop.

Heruitgave

Ontbrekend aan deze heruitgave zijn de in 1983 nieuw opgenomen versies van Let’s All Make A Bomb en Song With No Name (origineel van het voorgaande album Penthouse And Pavement), zoals ze te vinden waren op de single Come Live With Me, alsmede enkele nooit op cd verschenen remixen van de singles.

Desondanks zijn er op de bonus-cd negen representatieve en plezierige remixen te vinden van de nummers van het moederalbum, waaronder twee lange versies van Crushed By The Wheels Of Industry en een housemix van Temptation. De videoclips zijn op de dvd toegevoegd. Dertig jaar later is het zonde te noemen dat Heaven 17 slechts om één nummer bekend staat.