Tien jaar geleden ging de eerste editie van Idols in Nederland van start en in datzelfde jaar werd ook de Amerikaanse variant gelanceerd. Kelly Clarkson was de winnares en nu is haar Greatest Hits-album uit.

Het lijkt allemaal nog niet zo gek lang geleden, maar in 2003 maakten we in Nederland kennis met Kelly Clarkson middels de door Christina Aguilera geschreven hitsingle Miss Independent. Het met elektrische gitaren aangezette popnummer zou de blauwdruk vormen voor het merendeel van haar latere repertoire.

Vooral haar meest succesvolle album Breakaway uit 2004 stond vol sterke singles, te weten Since U Been Gone, Because Of You, Behind These Hazel Eyes, Breakaway en Walk Away, maar de latere albums en singles waren allen van iets minder hoge kwaliteit. Dat blijkt ook bij beluistering van Greatest Hits: Chapter One.

De nummers van Breakaway staan grotendeels in de eerste helft gegroepeerd, samen met haar doorbraaksingle en de latere hits My Life Would Suck Without You uit 2009 en Stronger (What Doesn’t Kill You) uit 2011. Bij Kelly Clarkson kan gesteld worden dat hoe bekender de liedjesschrijver, hoe beter het liedje in kwestie is.

Getraind

Nu werkte Clarkson het afgelopen decennium met klinkende namen als Dr. Luke, Max Martin, Ben Moody, Ryan Tedder, Ester Dean en Kara DioGuardi, maar ook zangeressen als Avril Lavigne, Chantal Kreviazuk en Katy Perry leverden liedjes aan. Wie een beetje een getraind oor heeft voor popzangeressen kan die nummers exact aanwijzen.

Om ook de trouwe fans over de streep te trekken om Greatest Hits: Chapter One aan te schaffen, bevat de verzamel-cd een handvol nieuwe nummers, namelijk twee wat anonieme popdeuntjes, een duet met countryzanger Vince Gill en een uitvoering van de kersthit I’ll Be Home For Christmas. Als al die talentenjachten iets zinvols hebben voortgebracht, dan is het wel een handvol hits van Clarkson.