Met het debuutalbum Blue Lines vond de Britse formatie Massive Attack terstond een nieuwe genre uit, dat later triphop zou gaan heten. Het fenomenale debuut, met de hitsingle Unfinished Sympathy, is opnieuw uitgebracht.

Toen Unfinished Sympathy met zijn slim gemaakte videoclip (één lang shot) in 1991 verscheen, bereikten er nieuwe, nog niet exact gedefinieerde klanken de hitlijsten. Het was geen house, het was niet echt hiphop en het was ook geen hiphouse. Het kale, sobere geluid van Massive Attack werd destijds aangeduid als Bristol Sound.

Blue Lines zou de inspiratie vormen voor een hele generatie latere artiesten als Portishead, Tricky, DJ Shadow, Faithless. Morcheeba en Hooverphonic. Voor het eerst is het volledige album digitaal geremasterd van de originele geluidsbanden. Voor de bijgevoegde audio-dvd is het album zelfs compleet opnieuw gemixt.

De eens zo verse geluiden van Massive Attack klinken 21 jaar na dato nauwelijks gedateerd, maar nog opmerkelijk fris. Zelfs terwijl de nummers zich al twee decennia geleden in het bewustzijn hebben genesteld. Enkel Safe From Harm, Five Man Army en Daydreaming zijn inmiddels door de tijd zijn ingehaald qua productie.

Hiphopcultuur

Deze nummers zijn nog erg verankerd in de opkomende Britse hiphopcultuur aan het einde van het voorgaande decennium. Andere liedjes op Blue Lines mogen anno 2012 gerust tijdloos worden genoemd, zoals het kalmerende Lately, het aanstekelijke Hymn Of The Big Wheel en de cover van William DeVaughns soulhit Be Thankful For What You Got.

Toch valt het niet te ontkennen dat Blue Lines een product is van zijn tijd, maar wel eentje dat als een mijlpaal in de popmuziek geldt. Samen met Screamadelica van Primal Scream, Nevermind van Nirvana, Ten van Pearl Jam en Achtung Baby van U2, luidde het debuut van Massive Attack in 1991 een tijdperk van vernieuwing in. Die vernieuwing van toen is de nostalgie van nu.