Er zijn een aantal briljante stemmen die synoniem staan aan soulmuziek, maar achter de schermen werkten eveneens enkele geniën. Dan Penn was er één van. Op The Fame Recordings staan de beste soulnummers die je nooit eerder hoorde.

De inmiddels 71-jarige Dan Penn is een befaamd liedjesschrijver, muzikant en platenproducer, die met name in de jaren zestig verantwoordelijk was voor talloze singles uit de befaamde Fame Studio in slaapstadje Muscle Shoals, Alabama. In dit studiocomplex werkte Penn veelal met Spooner Oldham, Donnie Fritts en Rick Hall.

Als producer is Penn vooral bekend van de wereldhit The Letter van The Box tops, terwijl hij ook de soulhit Do Right Woman, Do Right Man van Aretha Franklin schreef. Onder meer Etta James, Elton John, Marvin Gaye, Dionne Warwick, Rita Coolidge, Solomon Burke, Huey Lewis, The Supremes en Wilson Pickett namen zijn liedjes op.

De zangcarrière van Dan Penn mag eigenlijk geen naam hebben, daar hij slechts een klein aantal platen uitbracht. Dat er in Penn een groot zanger verloren is gegaan, blijkt bij beluistering van het verzamelalbum The Fame Recordings, dat 24 liedjes uit de periode van 1963 tot en met 1966 bevat. Het zijn veelal proefopnames van Penns schrijfsels.

Zonde

Toch ontstijgen de professioneel geproduceerde nummers de status van demo’s. Het is eeuwig zonde dat de nummers tot op heden nooit veel verder zijn gekomen dan de studio waarin ze zijn opgenomen. Op dit album staan nummers die faam verwierven in uitvoeringen van James & Bobby Purify, Hour Glass en Otis Redding (zie ook The Sound Of The South en The Fame Studio Story 1961-1973)

Dat Penn desondanks bovenal een broodschrijver was, blijkt uit zijn pogingen de stijl van concurrerende platenfirma’s als Chess (het bluesachtige Strangest Feeling) en Motown (Come On Over, Power Of Love) te imiteren. Zijn anderzijds herkenbare stijl bereikte helaas slechts mondjesmaat het grote publiek. En als hij de anonimiteit niet prefereerde, had hij ook een groot artiest kunnen zijn.