Björk - Bastards

Al ruim drie decennia lang logenstraft Björk iedere zuurpruim die beweert dat de grenzen van de popmuziek zijn bereikt. Nu weer met een remixalbum.

Steeds weet zij er – eerst met The Sugarcubes, sinds de jaren negentig solo – weer een nieuwe draai aan te geven. Ook met Biophilia, eind vorig jaar, zoekt en vindt zij een nieuwe grens door technologie op een geheel ludieke wijze in haar geluid toe te laten. Steeds meer een kunstenaar met de popmuziek.

Daarmee versterkt zij meer en meer haar unieke positie in die popcultuur. Bastards is een verzameling van remixes en herwerkingen die op Biophilia volgden. Een bijzondere en afwisselende compilatie met bijdrages van de Syrische Omar Souleyman schouder aan schouder met Hudson Mohawke en Death Grips.

Waar die laatste Björk de duistere synthwave en breakbeat intrekt, trekt Souleyman haar een Arabische sluier aan. Dubstep, 16-bit, minimal-techno en een beetje afrobeat komen voorbij en in vrijwel alle gevallen bezwerend.

Experiment

Niet dat alle remixes even aansprekend zijn, maar Bastards blijft wel van het begin tot eind boeien. Door de grote ruimte voor experiment in de bewerkingen, maar vooral verbonden door de krachtige stem van de IJslandse zangeres zelf.

Nergens wordt op veilig gespeeld, nergens is het origineel heilig. Of het nu Matthew Herbert is of These New Puritains die haar liedjes van Biophilia onder handen neemt.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie