Joe Cocker - Fire It Up

Voor sommige artiesten kost een plaat maken geen enkele moeite. Ze lopen de studio binnen, zingen de tekst in en zitten als eerste weer in de auto op weg naar huis. En dan nog klinkt het beter dan waar andere artiesten een jaar op zitten te zwoegen.

Joe Cocker is zo’n artiest die nooit echt slechte platen gemaakt heeft, maar waarvan je weet dat hij het eigenlijk beter kan als hij er iets meer moeite voor zou doen. Fire It Up, het 22e studioalbum van Cocker, is daar een lichtend voorbeeld van. De plaat volgt twee jaar na Hard Knocks, waarop de Brit definitief voor blues leek te kiezen.

Albums van Cocker worden eigenlijk al decennia lang op dezelfde manier vervaardigd; de platenmaatschappij en zijn management gaan op zoek naar geschikt repertoire bij gerenommeerde hitschrijvers, dat vervolgens wordt vertolkt zoals alleen hij dat kan. Cocker maakte zo de definitieve uitvoeringen van een aantal popklassiekers.

Op Fire It Up staat geen bekend materiaal, maar er hebben wel degelijk bekende muzikanten aan meegewerkt. Zo speelt Ray Parker Jr. (vooral bekend als zanger van het themanummer van de film Ghostbusters) gitaar en Glass Tiger-zanger Alan Frew schreef mee aan het titelnummer, tevens één van de beste liedjes op de plaat.

Grootheid

Nog een grootheid uit de jaren tachtig treffen we aan in de vorm van hitauteur Graham Lyle, die hits schreef voor Tina Turner, Michael Jackson en Jim Diamond, en die samen met Joss Stone het wat op Ray Charles gelijkende The Letting Go pende. Keith Urban en Marc Cohn leveren eveneens ieder een niet onaardig liedje aan.

Voor producer Matt Serletic, die meewerkte aan succesalbums van Santana, Norah Jones, Ray Charles, Dixie Chicks en Robert Plant, lijkt Fire It Up vooral op een hele grote kleurplaat, waarbij hij enkel plichtmatig de vakjes invult en netjes binnen de lijntjes kleurt. Het eindresultaat is oerdegelijk, maar niet meer dan we van Joe Cocker verwachten.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie