The Who - My Generation (2012 Reissue)

Nieuw werk hoeven we van The Who waarschijnlijk niet meer te verwachten, maar zo nu en dan brengt de band weer eens wat oud werk opnieuw uit. Zoals ditmaal het album My Generation, geheel in mono.

My Generation – niet te verwarren met het gelijknamige verzamelalbum – was het debuutalbum van The Who uit 1965, met behalve het beroemde titelnummer ook de hit The Kids Are Alright. In de VS verscheen het onder de titel The Who Sings My Generation, met Bo Diddley-cover I’m A Man vervangen door Instant Party (Circles).

Deze cd-uitgave My Generation is de eerste keer dat het debuutalbum in zijn originele vorm, in mono, op de Europese markt verschjint. My Generation werd tien jaar geleden wel al eens opnieuw uitgebracht, als dubbel-cd, maar niet met de originele monomixen uit 1965, die een paar jaar geleden wel in Japan verkrijgbaar waren.

Na 47 jaar kunnen fans weer van de muziek in mono genieten, zoals deze destijds bedoeld was. De stereoversies klinken misschien wel wat fijner, net als de later opgepoetse monomixen van een decennium geleden, maar het samengepakte geluid past wel ontzettend goed bij de (indertijd) ruige rocknummers van The Who.

Elementen

Vooral op het instrumentale slotnummer The Ox laat het rockkwartet uit Londen zich van zijn meest stevige kant zien, met vrijwel alle elementen zoals we die in latere nummers van The Who zouden terugvinden (minus de zang van Roger Daltrey uiteraard), terwijl er nog iets van naïviteit doorstraalt in La-La-La-Lies en It’s Not True.

Het gros van de nummers komt uit de pen van Pete Townshend, die acht jaar later zijn magnum opus Quadrophenia zou pennen, maar hier leunt de gitarist nog erg op R&B en soul. Zo bevat de plaat twee James Brown-covers, terwijl het eigen nummer Out In The Street duidelijk in het verlengde daarvan ligt. My Generation is een belangrijk stuk popgeschiedenis.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie