Nadat zanger Davy Jones eerder dit jaar overleed, kwam er een definitief einde aan The Monkees; één van de meest succesvolle bands van de sixties. Muziek van de Pre-Fab Four wordt derhalve opnieuw uitgebracht.

Toen in 1965 de band The Monkees werd opgericht, was dat enkel voor een televisieserie. De bandnaam had niet toepasselijker kunnen zijn, daar het kwartet uit de VS in feite was opgericht om The Beatles na te apen. Echter, na 1965 probeerde de popgroep uit Liverpool het imago van tieneridolen van zich af te schudden.

Dat was wind in de zeilen voor The Monkees, dat nu aantrekkelijker was voor een jonge doelgroep dan de experimenterende Beatles of Beach Boys. Aanvankelijk leverden diverse externe liedjesschrijvers als Tommy Boyce, Bobby Hart, Carole King, Gerry Goffin, Neil Diamond, David Gates van Bread en Neil Sedaka nummers aan.

Zij schreven de bekendste liedjes van The Monkees (waaronder I’m A Believer, (Theme From) The Monkees, Last Train To Clarksville, (I’m Not Your) Steppin’ Stone en Daydreamer Believer), maar al snel gingen de bandleden ook zelf nummers schrijven. Het niveau van Lennon, McCartney en Harrison werd daarentegen nergens gehaald.

Exemplarisch

Toch zijn met name de nummers van gitarist Michael Nesmith, die al liedjesschrijver was voor de oprichting van The Monkees, bijzonder aangenaam. Zo zijn You Told Me, The Girl I Knew Somewhere en Mary, Mary exemplarische voorbeelden van onschuldige jaren zestig-pop, hoewel Nesmith ook psychedelica niet geheel schuwde.

Tegen het einde van het decennium bewoog de band zich steeds meer richting de country, terwijl in het onnozele Ditty Diego – War Chant de spot wordt gedreven met het predicaat van gefabriceerde popband. Music Box bevat met 99 opnames bijna alles van The Monkees, maar niks meer dan de oorspronkelijke uitgave uit 2001. Deze editie is alleen compacter qua verpakking.