Bij het grote publiek is de muziek van Vonder & Bloom vooral bekend uit de Rivella-reclame met Chantal Janzen. Maar Shouldn't Say This is helaas niet zo stoer als het boertje van Janzen.

Maarliefst vijftig liedjes lagen er klaar om op te nemen. Een elftal is uiteindelijk verschenen op het album met een ouderwetse vinyllengte (34 minuten). De dames van Vonder & Bloom houden het graag klein. Zo gaven ze concerten in hun eigen tot woonkamer omgebouwde bestelbus. Ook de muziek is klein, kwetsbaar en subtiel.

Shouldn't Say This klinkt bijna als een verontschuldiging. Als een stilte ná de storm. Bedachtzaam als een lange brief die je stuurt aan je geliefde na een fikse ruzie. Dat zijn meestal niet de meest spannende brieven. Eerder suikerzoete overpeinzingen op, met parfum besprenkeld, roze briefpapier.

Over het algemeen is het een veilige en brave meisjeskamer waarin we terecht komen. De nummers Cruel On You en Unfold You liggen ontzettend goed in het gehoor en zijn de pareltjes van de plaat. Ze zullen zeker niet misstaan op de playlist van Radio 2.

Compliment

Maar een absoluut hoogtepunt zit in het nummer All You Ever Need, waarin de samenzang van de twee dames het beste uit de verf komt. Change Your Mind had met gemak een out-take van George Harrison kunnen zijn. Een behoorlijk compliment dus.

De muziek is vrijwel geheel akoestisch en de nummers kennen weinig opsmuk. Geen al te zware orkestratie maar simpel en puur. Wel maken ze gebruiken van gerenommeerde Nederlandse studiomuzikanten zoals Kobus Groen (Miss Montreal), Ed Struijlaart (Ed) en Tom Meijer (A Polaroid View).

Vervelen

De nummers zitten dan wel helder in elkaar met een kop-en-staart, maar missen zo nu en dan pit en overtuiging. Het meisjesbehang begint tegen het einde van de plaat dan ook echt te vervelen. Je zou er graag eens wat stoere posters overheen willen plakken.

Zo ludiek als hun plannen vaak zijn en hoe origineel ze de muziek ook verkopen, zo veilig klinkt het allemaal. Voor de volgende plaat moet het duo toch iets meer uit de comfortabele zone komen willen ze écht bij een groter publiek opvallen. Wat dat betreft mag het wel ietsje meer Rivella.


Bekijk hier de concertagenda van Vonder & Bloom.