Rita Reys mag dan de voornaamste Nederlandse jazzstem zijn, maar zangeres Karsu is één van de voornaamste jonge talenten van een nieuwe generatie muzikanten en kon wel eens uitgroeien tot een nieuw jazzfenomeen.

Confessions is het debuutalbum van de Nederlands-Turkse zangeres, pianiste, liedjesschrijfster en arrangeur Karsu Dönmez. In Nederland trad ze onder meer al op tijdens het North Sea Jazz Festival en in het Concertgebouw, maar haar grootste prestatie was een optreden in de beroemde Carnegie Hall in New York City.

En dat is slechts een beknopte versie van haar reeds behoorlijk indrukwekkende cv. Toch brengt de jazzzangeres van Turkse komaf nu pas haar eerste plaatje uit en dat mag tot een nieuw carrièrehoogtepunt worden gerekend. Tevens is het een fraaie staalkaart van haar veelzijdige talenten.

Dönmez schreef het gros van het elftal aan smeulende jazznummers zelf en zingt zowel in het Engels als in het Turks. Vocaal doet Dönmez geregeld denken aan Della Reese, Dinah Washington en Eartha Kitt. In het benauwende Although weet ze zelfs een soortgelijke verstilde sfeer te creëren als in Billie Holiday’s tijdloze Strange Fruit.

Levendigheid

Zowel qua artwork als wat de muziekstijlen betreft, komt Confessions veel overeen met het onlangs verschenen album Glad Rag Doll van Diana Krall. De plaat straalt een zelfde soort rust uit, terwijl de aandachtige luisteraar in de slim in elkaar gesmede arrangementen juist veel details en een hoop levendigheid hoort.

Wat haar album echt onderscheidend maakt, zijn de smaakvolle eigen nummers en de liedjes die ze in het Turks zingt. Deze werkjes zijn stilistisch verwant aan andere exotische genres als fado, chansons en bossanova. Confessions is met recht een droomdebuut, dat de deuren naar andere prestigieuze concertzalen wagenwijd openzet.