Met twee decennia op de teller van zijn muzikale carrière besloot Ben Harper een album samen te stellen met zijn twaalf favoriete ballades. Nummers die de herfst een knisperende warmte geven, terwijl Harper dicht tegen je aanschuift.

Daarmee is By My Side een terugblik op een gevarieerde twintig jaar en er komen slijpers in verschillende varianten van folk, country, blues, soul, gospel en combinaties daarvan voorbij. Nummers die hij op nam met The Innocent Criminals of met een van de andere combinaties waarmee hij speelde.

Het is iets wat de variatie op By My Side nog meer vergroot. Een in stijl en toon zeer afwisselend album, maar geenszins los zand. Uiteraard is de warme soulvolle stem van Harper een verbindende factor door By My Side, maar juist de keuze om enkel ballades bij elkaar te plaatsen, creëert eenheid.

Dit ondanks de voortdurende wisseling in stijlen. Of Harper nu meer de soul induikt of een wandeling langs de folk maakt, de sfeer blijft die van troost en warmte. Meerwaarde van By My Side is echter ver te zoeken.

Muisklikken

In een tijd waar alle werken uit Harpers geschiedenis een paar muisklikken verwijderd zijn, is een verzamel-cd met slechts één nieuw nummer alleen interessant voor de mensen die de tien voorgaande albums niet hebben én geen toegang tot het internet. Een spijtig gegeven, daar Harper zich van twaalf goede kanten laat zien.

Een prachtig, kleine en slepende verzamelaar van tegelaars, slijpers en verandaballades die stuk voor stuk hoogtepuntjes te noemen zijn. Alsof de singer-songwriter op een donkere avond even bij je op de bank bij schuift met zijn eigen favoriete selectie, dicht tegen de knisperende openhaard aan.