Op het in 2010 verschenen Speak Now liet Taylor Swift al doorschemeren dat ze veel meer is dan een countrymeisje, maar op Red is het platteland definitief ingeruild voor de grote stad.

Een omschakeling die resulteert in haar beste album tot nu toe. Met Red is Taylor Swift overduidelijk van plan niet alleen de VS, maar ook Europa te veroveren. Zo leveren de hier erg populaire Gary Lightbody (Snow Patrol) en Ed Sheeran een bijdrage en is er een behoorlijke groep hitproducers van stal gehaald.

De belangrijkste daarvan is Max Martin (Britney Spears, Pink, Carly Rae Jepsen) die met Swift niet alleen voor één van de beste popliedjes van 2012 zorgt (We Are Never Ever Getting Back Together) , maar ook tekent voor het beste moment in de pop van dit jaar (de eerste dubstepbreak in I Knew You Were Trouble).

Maar terwijl de risico’s zoals dubstep heel goed uitpakken, zorgen de op papier gegarandeerde hits met Sheeran en Lightbody voor de dieptepunten op de plaat. Met name eerstgenoemde voegt helemaal niets toe op het sowieso matige Everything Has Changed. Gelukkig bestaat het album verder bijna louter uit hoogtepunten.

Woordspelingen

"I used to say never say never", zingt Swift op We Are Never Ever Getting Back Together en hoewel de titel van het nummer er niet echt van getuigt, zit het album vol met even gevatte woordspelingen die aantonen dat de singer-songwriter volwassen wordt. Los van de woorden is, zoals op ieder album, haar stem de belangrijkste verbindende factor.

In de stem van Swift weerklinkt een oprechtheid en emotie die maar weinig artiesten gegeven is, maar doet denken aan bijvoorbeeld Adele en Mumford & Sons. En nu de zangeres country definitief de rug heeft toegekeerd ten faveure van pop, kan de wereldwijde doorbraak niet anders dan een kwestie van tijd zijn.