Op The Manticore And Other Horrors kiezen de viezeriken van Cradle Of Filth voor een meer compacte en directe aanpak dan bij de epische voorganger Darkly, Darkly, Venus Aversa. Verder zijn alle vertrouwde ingrediënten aanwezig.

De inmiddels bijna verplichte orkestrale intro The Unveiling Of O doet misschien nog vermoeden dat deze plaat een uitgesponnen suite in lijn met het vorige volwaardige studioalbum gaat worden, maar ragstukken als The Abhorrent en For Your Vulgar Delectation maken meteen korte metten met die illusie.

Het lijdt nauwelijks twijfel dat Dani Filth en consorten met The Manticore And Other Horrors een meer liedgerichte affaire voor ogen heeft gestaan, waarin regelmatig ruim baan wordt gegeven aan een naar punk en thrashmetal neigende rauwe energie.

Nu dienen die genreaanduidingen wel met een korrel zout genomen te worden, want ‘The Filth’ blijft (om in termen die de band vast welgevallig zijn te spreken) natuurlijk de goedkope opgetutte hoer van de blackmetalscene.

Som

Derhalve zit ieder nummer als vanouds tot de nok toe volgepropt met overdadige symfonische decoratie. Aangezien de focus hier echter op de individuele stukken ligt, blijkt het geheel – anders dan bij de echte decadente meesterwerken van de groep – uiteindelijk niet meer dan de som der delen.

Niet dat die op zichzelf niet prima genietbaar zijn trouwens: het vakmanschap van deze veteranen is immers onloochenbaar. Desondanks blijf je als luisteraar na de quasi-klassieke afsluiter Sinfonia met een lichtelijk onbevredigd gevoel achter.
 

Cradle Of Filth staat op 7 november in Patronaat, Haarlem en op 8 november in Poppodium Romein, Leeuwarden.